- Més d’una desena d’activitats gratuïtes, xerrades, rutes i visites guiades es duran a terme durant les properes setmanes per divulgar el Geoparc mundial UNESCO Orígens.
- Les activitats, emmarcades en la temàtica de La Memòria de la Terra, promouen diferents valors del territori i són dinamitzades per diversos centres i equipaments, entitats col·laboradores i actors clau del Geoparc.
- La Setmana dels Geoparcs Europeus se celebra cada any entre finals de maig i principis de juny a tots els geoparcs d’Europa.
La Setmana dels Geoparcs Europeus és un festival que se celebra anualment i simultàniament arreu d’Europa. El seu objectiu és la sensibilització sobre la geoconservació i la promoció del patrimoni geològic, promovent activitats geoturístiques i educatives als diferents Geoparcs.
El proper divendres 17 de maig iniciarà la vuitena edició de la Setmana dels Geoparcs Europeus al Geoparc Orígens. Durant quatre setmanes seguides, es podran realitzar fins a catorze activitats gratuïtes distribuïdes entre divendres i diumenge, destinades a divulgar el Geoparc Orígens i el seu patrimoni. Al programa s’hi poden trobar xerrades tècniques, visites guiades i activitats per realitzar en família.
Sota la temàtica de La Memòria de la Terra, l’edició d’enguany ofereix diverses activitats en l’àmbit de la Geologia del territori Geoparc. S’inclouen visites guiades organitzades pels diferents equipaments del Geoparc, la primera de les quals serà al Centre d’Interpretació de Sòls dels Pirineus el 17 de maig, on es visitarà una col·lecció de monòlits que permeten entendre la formació, les funcions i els usos de sòls a les zones de muntanya. Es celebrarà també la inauguració d’una col·lecció de fòssils al Centre d’Interpretació del Montsec de Llimiana, el 19 de maig, acompanyada d’una descripció de paisatges geològics des del mirador de Llimiana. La visita guiada a Dinosfera, programada l’1 de juny, anirà acompanyada d’una visita al mirador del Cretaci, un dels millors jaciments de postes d’ous de dinosaures de tota Europa. El Centre d’Interpretació del Montsec de Meià oferirà una visita per conèixer el jaciment de la Cabroa i els seus fòssils el 8 de juny, que ajudarà als participants a conèixer la història geològica del Montsec i la interpretació dels seus afloraments.
La proposta d’aquest any inclou també una sèrie de visites i xerrades sobre el terreny amb la participació de diversos experts i entitats col·laboradores del Geoparc, per aprendre en directe els diferents valors culturals, naturals, paleontològics i geològics del territori. El dia 24 de maig es realitzarà una visita guiada per conèixer la Geologia urbana de Salàs. També s’ha organitzat una visita guiada per conèixer el Pirineus Geological Open Museum (PGOM) el 31 de maig, una exposició de Geologia permanent a l’aire lliure dins del nucli urbà de Tremp, que oferirà un passeig interpretatiu sobre la història de la Terra i dels Pirineus. Els amants de la tradició oral i les llegendes podran participar de la pujada a l’ermita de Sant Joanet, al Roc de Pessonada, on el 2 de juny es parlarà de la geologia, la fauna i la flora de la Conca de Dalt, acompanyats per actors clau del territori i entitats col·laboradores. Per últim, el dia 8 de juny es podrà gaudir d’una classe magistral a la Font de la Figuereta, sobre la formació dels Pirineus, a càrrec del Josep Anton Muñoz, catedràtic en Geologia de la Universitat de Barcelona.
La Setmana dels Geoparcs Europeus també inclou una sèrie d’activitats per realitzar en família. Els més petits podran descobrir la prehistòria a l’Hora del conte a la Biblioteca Pública Maria Barbal, a través de la història de la senyora de les Muntanyes de la cova de Montanissell, el 7 de juny. D’altra banda, es podrà gaudir d’un tastet de productes locals descobrint com es produeixen aliments típicament mediterranis com la mel i l’oli en zones de muntanya, com la Vall de Barcedana. Aquesta activitat l’organitza una entitat col·laboradora del Geoparc el dia 9 de juny.
Per últim, fomentant el treball en xarxa i la cooperació amb la resta de Geoparcs i entitats en l’àmbit de la geoconservació a nivell estatal, es celebrarà , d’una banda, el Geolodia. Es tracta d’una jornada de divulgació d’àmbit nacional que s’organitza el 18 de maig. Amb l’objectiu d’apropar la Geologia i la professió de geòleg a la societat, es realitzarà una excursió per descobrir els doms de tova calcària del Mont de Conques als estanys de Basturs. D’altra banda, es farà una presentació del programa Apadrina una Roca, donant a conèixer els llocs d’interès geològic del Geoparc i facilitant que la població local s’involucri en la seva conservació tot apadrinant-los. Aquest programa ha estat impulsat durant els darrers anys des de l’Instituto Geológico y Minero de España i porta en marxa al Geoparc des del 2019. La presentació tindrà lloc el 25 de maig a Claret. Finalment, el programa inclou una activitat comuna als programes de la Setmana dels Geoparcs de tots els Geoparcs d’Espanya anomenada Geoparqueando. En el cas del Geoparc Orígens es materialitzarà amb una sortida sobre el vulcanisme de Coll de l’Oli, el 26 de maig, amb la col·laboració d’una entitat col·laboradora.
Enllaços per inscriure’s a les activitats:
VISITA GUIADA: Centre d’Interpretació dels Sòls dels Pirineus. https://ja.cat/17_maig_2024
GEOLODIA 2024: Els doms de tova calcària del Mont de Conques als Estanys de Basturs. https://geolodia.es/geolodia-2024/lleida-2024/
INAUGURACIÓ: Col·lecció de fòssils de Llimiana. https://ja.cat/19_maig_2024
VISITA GUIADA: Pedra a pedra. La Geologia urbana de Salàs. https://ja.cat/24_maig_2024
GEOPARQUEANDO: El vulcanisme de Coll de l’Oli. https://ja.cat/26_maig_2024
VISITA GUIADA: Pirineus Geological Open Museum. https://ja.cat/31_maig_2024
VISITA GUIADA: Dinosfera i el Mirador del Cretaci. https://ja.cat/1_juny_2024
EXCURSIÓ DE CAMP: Pujada a Sant Joanet. https://ja.cat/2_juny_2024
VISITA GUIADA: El jaciment de la Cabroa del Montsec de Meià. https://ja.cat/8_juny_2024
EXPERIÈNCIA: Paisatge mel i oli a la Vall de Barcedana. https://ja.cat/9_juny_2024