El Geoparc Orígens té interès en atraure congressos, jornades i sortides de camp científiques per tal de fomentar la recerca i donar-la a conèixer a la societat.
A continuació es presenten algunes jornades i congressos que han tingut lloc al nostre territori.
20è Congrés de l’Associació Europea de Paleontòlegs de Vertebrats
El 20è Congrés de l’Associació Europea de Paleontòlegs de Vertebrats (EAVP) se celebra a Sabadell entre el 26 de juny i l’1 de juliol de 2023.
Inclou una sortida de camp el dia 1 de juliol pel territori del Geoparc Orígens, on es dona a conèixer la riquesa i diversitat fòssil dels jaciments del Cretaci continental del sud dels Pirineus. Seguint el recorregut del projecte de divulgació titulat ‘Dinosaures dels Pirineus’ i on també s’ofereixen experiències noves i immersives generades dins del projecte VIGEOCULT, que transporten els participants als ambients continentals de finals del Cretaci.
VII Jornades del Fòrum Espanyol de Geoparcs
La setena edició de les Jornades Obertes dels Geoparcs espanyols té lloc al Geoparc mundial de la UNESCO Orígens, a la província de Lleida, el 3 de novembre de 2022; també es realitzen activitats del Fòrum el dia anterior i posterior.
Aquestes Jornades es realitzen des de l’any 2014.
Cada any un Geoparc mundial de la UNESCO s’encarrega de ser l’amfitrió i organitzar les jornades al seu territori amb l’objectiu de donar a conèixer la feina que fan els geoparcs espanyols i la repercussió d’aquesta figura de la UNESCO en aquests territoris.
GeoMod 2018
GeoMod és una conferència internacional bianual dedicada a la presentació i debat dels darrers resultats de modelatge analògic i numèric en Geociències.
GeoMod2018, organitzada per l’Institut de recerca Geomodels de la Universitat de Barcelona i l’Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera, consisteix d’unes jornades de treball que tenen lloc de l’1 al 4 d’octubre a Barcelona i una sortida de camp post conferència del 6 a 7 d’octubre al Geoparc Orígens, en concret a l’àrea de Coll de Nargó.
2017 Simposi Internacional de conodonts (ICOS IV) i congressos conjunts de les Subcomissions Internacionals d’Estratigrafia del Silurià (ISSS) i Devonià (SDS)
Aquesta fita celebra un triple congrés Internacional, en el qual participen 80 científics de 25 països pertanyents a la Societat Paleontològica especialitzada en Conodonts (Pander Society) i a dues subcomissions científiques internacionals dependents de la Unió Internacional de Ciències Geològiques (IUGS) (Subcomissió Internacional d’Estratigrafia del Devonià i Subcomissió Internacional d’Estratigrafia del Silurià).
El congrés celebra les jornades científiques València del 26-30 de juny 2017. També tenen lloc diferents sortides de camp: una pre-congrés als Pirineus (20-25 de Juny), amb visites al Geoparc aspirant Conca de Tremp – Montsec, una altra post-congrés a Bohèmia i els Alps Càrnics (1-9 de juliol) i una altra durant el congrés el dia 28 de juny a la localitat saragossana de Tabuenca.
L’esdeveniment està organitzat per la Universitat de València en col·laboració amb la Universitat de Càller, Universitat de Graz i l’Acadèmia de Ciències de la República Txeca.
Geological Boot Camp
2017: La segona edició del Geological Boot Camp organitzat per l’European Association of Geoscientists & Engineers, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), la Universitat de Barcelona i la University of Leeds, en cooperació amb Learning Geoscience tindrà lloc a Tremp del 27 d’agost a l’1 de setembre de 2017.
2016: La primera edició del Geological Boot Camp organitzat per l’EAGE (European Association of Geoscientist and Engineers), l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i la Universitat de Barcelona, tindrà lloc a Tremp (Pallars Jussà), del 4 al 9 de setembre 2016.
Els participants tindran l’ocasió de conèixer, de primera mà, els mètodes de caracterització i interpretació emprats actualment en la identificació d’estructures i reservoris, focalitzats principalment en els materials del Cretaci, gràcies a l’excepcional llegat geològic que trobem a la part catalana del Pirineu central (Tremp) zona candidata a Geoparc de la UNESCO.
Aquest camp de treball permetrà, als joves professionals, estar en contacte amb estudiants de tot el món, professors d’universitats i experts de la indústria. Un esdeveniment per a potenciar les relacions i les oportunitats professionals.
Et pots descarregar el fulletó informatiu: Geological Boot Camp.
Reconstructing the terrestrial end-cretaceus paleoenviroments in Europe
Del 16 al 20 de setembre de 2014, el territori projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec acull aquest congrés de paleontologia que aplega professionals d’arreu del món. Durant els 4 dies del congrés, a banda de les ponències tècniques especialitzades, es duran a terme activitats paral·leles obertes a tota la població. Podeu consultar la web del congrés a: http://tremp2014.icp.cat/