Patrimoni

Ens trobem en un territori reconegut com a Geoparc mundial de la UNESCO on el patrimoni natural i cultural tenen reconeixement internacional.

El patrimoni del Geoparc es pot classificar en sis camps principals:

  • Patrimoni geològic: inclou llocs distribuïts per tot el territori, essencials per comprendre la historia geològica i l’evolució del paisatge
  • Patrimoni paleontològic: comprèn diferents jaciments, la majoria dels quals estan classificats com a Bens Culturals d’Interès Nacional (BCIN)
  • Patrimoni miner: mostra els jaciments i punts d’explotació de minerals més significatius del territori.
  • Patrimoni espeleològic: comprèn nombrosos exemples de formacions càrstiques, barrancs, congostos o fonts, però, potser la més coneguda són les coves i al Geoparc en trobem moltes i diverses.
  • Patrimoni natural: integra els Espais Naturals Protegits inclosos dins el Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), els espais Xarxa Natura 2000 i la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.
  • Patrimoni cultural: inclou jaciments prehistòrics, restes romanes, arquitectura medieval i modernista, llegat industrial, espais de memòria històrica de la guerra civil i patrimoni intangible. A més conserva la qualitat del cel fosc amb distintiu Starlight en dues àrees del territori, qualificació que compta amb el suport de la UNESCO.

La conservació i protecció d’aquest patrimoni és imprescindible pel desenvolupament sostenible que promou el Geoparc Orígens.

 


Llocs d’Interès Geològic del Geoparc Orígens


Comments are closed.