Coves i carst

En motiu de l’Any Internacional de Coves i Carst que té lloc durant el 2021 i 2022 s’han editat dos mapes interactius sobre aquesta temàtica.

Aquests mapes són publicats en el marc de la V Setmana dels Geoparcs Europeus “Coves i Carst”.

Els mapes han estat creats a través de la plataforma Instamaps de l’ICGC.

El Geoparc Orígens sota terra

El Geoparc Mundial de la UNESCO Orígens juntament amb la Societat d’Amics de la Muntanya i la Federació Catalana d’Espeleologia presenten una exposició de fotografies que il·lustren la riquesa d’aquest patrimoni subterrani dins l’àmbit del Geoparc.

Al Geoparc hi ha molts exemples de formacions càrstiques producte de la dissolució de roques calcàries o amb al contingut de carbonat càlcic, i la precicipació d’aquest compost.

S’hi troben, barrancs, congostos o fonts que formen, per exemple, cascades i doms de tova calcària com els de Rivert o els dels Estanys de Basturs. Però potser la formació més coneguda són les coves, i al Geoparc en trobem moltes i de molt diverses.

Aquestes formacions atreuen, des de fa molts anys, escaladors i espeleòlegs de tot el món que realitzen les seves activtats, les quals formen part dels propis valors del Geoparc on el patrimoni geològic s’utilitza com a motor de desenvolupament local sostenible.

Aquest valuós patrimoni és insubstituïble i preservar-lo és responsabilitat de tots.

La informació del mapa ha estat facilitada per la SAM.

En seleccionar un punt del mapa, apareix la informació associada a cada imatge a la dreta. Al clicar sobre la imatge en miniatura, aquesta s’obre i es visualitza en pantalla complerta. Al lateral esquerra es pot canviar el mapa de fons que, per defecte, és la imatge satèl·lit. També es pot desplaçar o fer més o menys zoom amb el ratolí.

Coves i Carst als Geoparcs espanyols de la UNESCO

Espanya és el segon país del món amb més Geoparcs. Actualment existeixen 15 territoris declarats per la UNESCO pel seu extraordinari patrimoni geològic i cultural.

El visualitzador interactiu de Cavidades y Karst en los Geoparques Españoles de la UNESCO recoge 41 fotografías de los 15 Geoparques que forman parte del Foro de Geoparques de España.

La informació del mapa ha estat facilitada pel Foro de Geoparques espanmyol.

En seleccionar un punt del mapa, apareix la informació associada a cada imatge a la dreta (descripció, foto en miniatura, autor, etc). Al clicar sobre la imatge en miniatura, aquesta s’obre i es visualitza en pantalla complerta.

Al lateral esquerra es pot canviar el mapa de fons que, per defecte, és la imatge satèl·lit.

També es pot desplaçar o fer més o menys zoom amb el ratolí.

Comments are closed.