Universitats

El Geoparc Orígens dona suport a les universitats que venen a realitzar diferents tasques al territori Geoparc que és considerat com un laboratori a l’aire lliure.

Treballs de Fi de Grau i Treballs de Fi Màster

El Geoparc dona suport i cotutoritza diferents treballs de Fi de Grau i de Fi de Màster afavorint el contacte entre alumnes i grups de recerca del territori. T’animem a que vinguis al territori a fer els teus treballs. Contacta’ns.

Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB

El Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB és una xarxa de jaciments, equipaments municipals, museus i parcs arqueològics on la Universitat desenvolupa recerca i docència. Al Geoparc Orígens hi ha tres seus del Campus d’Arqueologia i Paleontologia de la UAB.

El Campus de Paleontologia del Pallars Jussà – 2017

Aquest Campus presenta la seva seu a Isona, al Museu de la Conca Dellà que ofereix la possibilitat de descobrir una zona que temps enrere va ser ocupada per la cultura romana i, molt abans, habitada per alguns dels darrers dinosaures que van poblar la Terra.

La Conca Dellà conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics amb restes de dinosaures més important de Catalunya d’un període que va dels 72 als 66 milions d’anys. Les restes de fòssils de dinosaures (ossos, petjades i ous), així com d’altres vertebrats i de restes vegetals que trobem a la Conca Dellà, es conserven en roques d’orígens diferents i que conformen dues formacions geològiques: la Formació Gresos d’Areny i la Formació Tremp. Aquestes dues formacions es van dipositar quan tot just es començava a aixecar la serralada dels Pirineus.

campusarqueo2

El Campus de Paleontologia de Coll de Nargó – 2017

El conjunt paleontològic de Coll de Nargó (Alt Urgell) presenta un alt valor científic i ha esdevingut un referent paleontològic a nivell mundial per la qualitat i l’abundància de troballes excepcionals. La zona paleontològica de la Vall del Riu Sallent reuneix la major quantitat de postes d’ous de dinosaures coneguda a Europa i és una de les més importants del món. Així mateix, s’hi conserven icnites i restes òssies de dinosaures, d’altres faunes i de restes vegetals, que fan de Catalunya un dels pocs llocs del món on s’ha avançat en la configuració, el comportament i la desaparició d’aquests grans rèptils fa uns 66 milions d’anys.
Coll de Nargó compta amb un espai museogràfic, Dinosfera, que  explica el coneixement actual sobre la reproducció dels dinosaures.

Campus de La Noguera (Camarasa) – 2015

La seu del Campus d’Arqueologia de la UAB de la Noguera va ser inaugurada el març del 2015, i és el resultat de més de 20 anys de recerca i estreta col·laboració entre el CEPAP, l’Ajuntament de Camarasa, l’Associació Recerca i Difusió del Patrimoni Històric ARDPH i la UAB.

La seu consta de tres equipaments on es desenvolupa la recerca i la docència, així com la difusió del Patrimoni Cultural de la zona. Des dels diferents equipaments, tots ells a prop, també s’organitzen diverses activitats: El jaciment Paleolític de la Roca dels Bous, l’Espai Orígens i el Parc Arqueològic de Sant Llorenç de Montgai.

És interessant destacar que la seu forma part de dues xarxes internacionals, l’EXARC [Archaeological Open Air Museums and Experimental Archaeology] i l’Ice Age Europe Network [Xarxa europea d’espais arqueològics de l’Edat de Gel].

Comments are closed.