Celebració aniversari del Geoparc Orígens
  • La Vall d’Àger és l’escenari escollit per celebrar el sisè aniversari del Geoparc Orígens.
  • La celebració de l’aniversari es commemora conjuntament amb el Dia Internacional de la Mare Terra.

22 d’abril de 2024, Geoparc mundial UNESCO Orígens

Aquest dissabte 20 d’abril s’ha celebrat el sisè aniversari del Geoparc mundial de la UNESCO Orígens. L’acte ha volgut posar en relleu el patrimoni de la Vall d’Àger i donar visibilitat al reconeixement de la UNESCO que ostenta aquest territori des de l’abril de 2018. Aquest esdeveniment ha estat organitzat conjuntament amb l’Ajuntament d’Àger, l’Associació de veïns i propietaris de la Coma de la Règola i el Parc Astronòmic del Montsec.

Participants de la celebració de l’aniversari del Geoparc Orígens i el Dia de la Mare Terra

La celebració va començar d’hora amb una trentena de participants. La primera activitat va consistir en la presentació geològica de l’aflorament de la Règola per part de Jordi Bizcarri, veí de la Règola i llicenciat en Geologia, i Xavier Mir, coordinador científic del Geoparc. Aquests és un dels afloraments de sediments mareals més significatius i coneguts d’Europa i un dels llocs geològics de rellevància internacional del Geoparc Orígens. Posteriorment, es va realitzar la neteja d’un tram de la llera del riu Fred amb l’objecte de recuperar l’antic camí que unia la Règola i Àger.

Presentació geològica de l’aflorament de la Règola

Després d’obrir pas per un camí engolit per la vegetació i recollir brossa es va arribar a l’Ajuntament d’Àger on es van dipositar les bosses amb les deixalles trobades. Seguidament vam anar al Castell i Col·legiata d’Àger on l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, i la presidenta del Geoparc Orígens, Silvia Romero, van adreçar unes paraules als participants i assistents per tal d’explicar els valors del Geoparc i com es gestionen. També van destacar els valors patrimonials de la Vall d’Àger que van contribuir fa 6 anys en la designació d’aquest territori com a Geoparc mundial de la UNESCO. A continuació, va tenir lloc un esmorzar popular amb productes locals, acompanyat d’una actuació musical acollidora i personal a càrrec del Jordi Montañez. En paral·lel els assistents també van poder gaudir d’una observació solar conduïda pel Parc Astronòmic del Montsec (PAM). En concret, es va observar el sol i els dos tècnics del PAM van explicar diversos aspectes del sol com els cicles solars i les taques negres que es poden observar en la seva superfície produïdes pel refredament de zones concretes del sol.

Neteja de la llera del riu Fred

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO celebren anualment el Dia de la Mare Terra el dia 22 d’abril, que aquest any arriba al seu cinquanta-quatrè aniversari. Les paraules Geoparc i geologia contenen el mot grec Gea, també coneguda com a Gaia, que en la mitologia grega representa la mare del planeta Terra. El Geoparc Orígens participa en aquesta celebració que reivindica seguir mantenint cura del nostre planeta. L’activitat de neteja de la llera del riu Fred liderada per l’Associació veïns i propietaris de la Coma de la Règola és una de les moltes activitats que es promouen per aquest fi de sensibilització social.

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens és el segon territori català amb aquesta designació, després de Catalunya Central. Va ser designat com a Geoparc el 17 d’abril del 2018 quan va a entrar a formar part de la Xarxa mundial de Geoparcs de la UNESCO. Es tracta d’un territori de poc més de 2.000 km², integrat per 19 municipis i dos consells comarcals de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.

Els Geoparcs mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 213 Geoparcs en 48 països diferents.