Més de 300 alumnes de primària i d’ESO dins el projecte “Investiga.edu”

  • Nou escoles d’educació primària i dos centres de secundària de la zona del Geoparc mundial UNESCO Orígens i perifèria, participen enguany al programa Investiga.edu i al Campus Jove d’Arqueologia d’estiu.
  • La iniciativa pretén despertar l’interès per la recerca arqueològica i el patrimoni del territori entre joves i infants de zones rurals.
  • L’actuació està coordinada pel CEPARQ, el Departament de Prehistòria i la CORE de Patrimoni de la Universitat, amb col·laboració del Geoparc Orígens, entre d’altres, i finançada per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

El programa arriba aquest curs a la tercera edició amb 9 escoles de primària, i 2 centres de secundària. En total uns 300 alumnes que participen en aquest programa educatiu que pretèn despertar l’interès per la recerca als joves i infants d’aquestes zones. El projecte d’investigació que l’alumnat treballa des de les aules consisteix en tres fases: la inicial, en què es fan preguntes del mateix jaciment a partir de rèpliques de restes arqueològiques o imatges del jaciment; la segona, en què es fan tallers de diferents disciplines científiques per donar resposta a aquestes preguntes, i la tercera fase, en què el centre educatiu decideix com difondre els resultats de la seva recerca.


El programa “investiga.edu” té dos campus implicats de la zona del Geoparc Orígens . D’una banda el Campus d’Arqueologia i Paleontologia de Coll de Nargó, amb els jaciments de la Senyora de les Muntanyes (Montanissell, Alt Urgell), el Mirador del Cretaci (Alt Urgell) i les Icnites de la Massana (La Noguera). D’altra banda el Campus de la Noguera, amb el jaciment paleolític de la Roca dels Bous. Finalment, participa el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, amb els jaciments de la Cova del Sardo (Boí, Alta Ribagorça) i l’Abric de les Obagues de Ratera (Espot, Pallars Sobirà), del mesolític i el neolític, i el Campus d’Arqueologia del Castellot (Bolvir, Cerdanya), del període iberoromà. Aquest curs també s’hi ha sumat el jaciment de les Coves del Fem (Ulldemolins, Priorat), del període neolític, situat al Parc Natural del Montsant.

El programa està coordinat pel CEPARQ, el Departament de Prehistòria i la CORE de Patrimoni de la Universitat. Hi col·laboren entitats com el Geoparc Orígens que sona suport a intercanvis entre escoles, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Compta amb el finançament de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Comments are closed.