- El Geoparc Orígens ha representat a Espanya i als Geoparcs mundials de la UNESCO a la zona d’exposicions de la Conferència General Bianual de la UNESCO a París.
- L’estand del Geoparc ha estat el més visitat a la zona d’exposicions, amb més de 300 visitants de més de 60 països.
- L’experiència immersiva amb ulleres de realitat virtual ha permès portar el patrimoni del Geoparc, com els dinosaures o els raiers, a escala internacional.
El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens ha estat present a la Conferència General de la UNESCO que s’ha celebrat a París entre els dies 7 i 18 de novembre, a l’àrea d’exposicions de ciència. Orígens ha estat l’únic Geoparc del món convidat a l’acte, exercint d’ambaixador a nivell d’Espanya i de la resta de Geoparcs.
L’estand expositiu del Geoparc constava d’un pòster explicatiu i un pantalla de gran format amb l’explicació del projecte, on es mostraven escenes sobre la formació dels Pirineus i els últims dinosaures d’Europa. Alhora es disposava d’ulleres de realitat virtual per oferir una experiència immersiva als visitants. En aquests dispositius es projectava un vídeo amb imatges dels últims dinosaures d’Europa i posteriorment els usuaris podien experimentar una baixada amb els raiers de la Noguera Pallaresa.
D’esquerra a dreta: Kristof Vandenberghe, Cap de la Secció de Ciències de la Terra i Reducció dels Riscos Geològics de la UNESCO i secretari del Programa Internacional de Geociències i Geoparcs i el president de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO; Xavi Mir, coordinador científic del Geoparc Orígens; Ozlem Adiyaman, Especialista de Programes a la Secció de Ciències de la Terra i Geoparcs de la UNESCO; Constante Aranda, representant de l’Associació Geoparc i segon tinent d’alcalde d’Isona i Conca Dellà; Nikolaos Zouros, President de la Xarxa Mundial de Geoparcs.
Dos tècnics i un representant de l’Associació Geoparc van traslladar-se a París per tal de presentar de primera mà el projecte de realitat virtual del Geoparc Orígens. Més de 300 representants de més de 60 països de tot el món, com Finlàndia, Costa d’Ivori, Índia, Filipines, Guatemala o Malawi, han conegut el patrimoni del Geoparc.
Es destaca la presència de la Secretaria General Adjunta de la Comissió Nacional Española de Cooperación con la UNESCO, la representant de la Delegació Permanent d’Espanya davant la UNESCO, el Cap de la Secció de Ciències de la Terra i Reducció dels Riscos Geològics de la UNESCO i secretari del Programa Internacional de Geociència i Geoparcs, i el president de la Xarxa Mundial de Geoparcs de la UNESCO.
Així doncs, la participació a la Conferència General ha estat una gran oportunitat per donar a conèixer el Geoparc Orígens a escala internacional i fer difusió dels geoparcs.
El projecte de realitat virtual
El projecte està liderat pel grup de recerca Geomodels de la Universitat de Barcelona en col·laboració amb l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, el Geoparc mundial de la UNESCO Orígens i l’empresa de realitat virtual Digivisión. I té per objectiu crear un museu a l’aire lliure utilitzant les noves metodologies de realitat virtual i augmentada (RV/RA) sobre reconstruccions geològiques 4D.
El projecte planteja dissenyar una plataforma digital per desenvolupar aplicacions que permetin crear experiències immersives d’alta qualitat en diferents punts del territori Geoparc amb continguts d’excel·lència per ser usats amb finalitats educatives, de difusió i promoció turística a través de tecnologies de realitat virtual i augmentada. Aquest projecte cobreix un període d’execució que va des de desembre de 2021 a novembre de 2024 i compta amb fons estatals MCIN/AEI/10.13039/501100011033 i europeus NextGenerationEU/ PRTR.