La coordinadora territorial de Joventut a Lleida, Sra. Esperança Casas, ha presentat avui divenres en roda de premsa l’oferta i les principals novetats de camps de treball que la Direcció General de Joventut (DGJ) organitza a la demarcació per a aquest estiu, entre els quals hi ha el camp de treball internacional “Reading life in the rocks”.
Ja estan obertes les inscripcions que iniciaren el passat 9 d’abril i estaran obertes fins el proper 17 d’abril a les 12h: www.gencat.cat/joventut/activitats
Han acompanyat la coordinadora territorial, el director dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Sr. Joan Santacana i el coordinador del projecte Geoparc, Sr. Guillem Puras. També hi ha estat presents representants del Consell Comarcal del Pallars Jussà i dels ajuntaments de Tremp, Talarn i Salàs de Pallars, que acolliran conjuntament un dels 17 camps de treball que s’impulsen a la demarcació de Lleida.
El director dels Serveis Territorials ha remarcat que: “La participació en un camp de treball, per al jovent, és una de les primeres experiències de treball comunitari per a molts d’ells i una oportunitat de conèixer més i millor el país.”
La coordinadora territorial ha destacat que: “Des de Joventut estem convençuts que aquesta oferta d’activitat aporta un valor afegit important per al jovent i per al país. El motiu principal és perquè contribueix a canalitzar les inquietuds de molts joves que, lluny dels tòpics, volen contribuir a millorar el seu entorn i a fer una tasca solidària i voluntària.
El representant de Geoparc ha volgut destacar que: ”Els camps de treball ajuden a la divulgació del patrimoni natural i cultural de nostre territori convertint als joves en autèntics custodiants i embaixadors”.
Reading life in the Rocks
“Reading Life in the Rocks” és un projecte que es va iniciar fa 6 anys i al qual s’hi vol donar continuïtat vist l’èxit de les edicions anteriors. Aquest projecte contribueix a fer divulgació del patrimoni natural i cultural del projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec amb un plantejament de treball comunitari i de rellevància pel territori. A més, enguany se suma a la celebració de l’Any Europeu del Patrimoni Cultural el qual té l’objectiu d’apreciar, compartir i celebrar-lo com un llegat del passat que ens ajuda a forjar el camí a seguir i dissenyar el nostre futur. A més, l’any Europeu es vol centrat en nens i joves, que són convidats a ser els guardians del nostre patrimoni durant les properes generacions.
Seguint amb l’anterior edició, el Camp de Treball s’acollirà al poble de Talarn. El projecte planteja diferents actuacions, en l’aspecte tècnic i de treball, centrades en el patrimoni cultural (en relació a l’Any Europeu del Patrimoni Cultural) i en el patrimoni natural-paisatgístic.
Els municipis on es realitzen les accions, Salàs de Pallars, Talarn i Tremp formen part de l’Associació Geoparc Conca de Tremp – Montsec. Aquest projecte enllaça l’estudi i la divulgació de les Ciències de la Terra, atesa la rellevància internacional que té la riquesa geològica de la zona, amb accions de servei a la comunitat. Tal és la seva importància en patrimoni geològic, que aquest territori ha presentat la candidatura per esdevenir Geoparc Mundial de la UNESCO.
Què són els camps de treball?
La Direcció General de Joventut organitza els camps de treball a Catalunya a través de diferents associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre, i amb la complicitat dels ajuntaments i del territori. La majoria d’aquests camps són dirigits a joves catalans d’entre 14 i 29 anys, i també hi ha alguns camps que compten amb la participació de joves provinents d’altres llocs de l’Estat i d’arreu del món, d’acord amb els intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i internacionals.
Els camps de treball són activitats de voluntariat que consisteixen en realitzar projectes i serveis en una comunitat. Consten d’una estada de quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural.
Tenen una durada de 15 dies, en període de vacances. Tot i el període en què es desenvolupen, no es tracta d’una simple activitat de vacances. Són 15 dies que afavoreixen unes experiències enriquidores i proposen unes actituds i valors que, de ben segur, ajudaran els i les joves a desenvolupar una manera de fer i de viure.
Constitueixen una experiència de vida en grup, sortir de l’individualisme de cadascun experimentant els valors socials de la vida en grup com la tolerància i la solidaritat. És una manera de desconnectar de les activitats rutinàries i obrir-se a noves experiències.