Exposicions i art

Murals

Actualment hi ha diferents localitats del Geoparc que estan promovent l’art de gran format als seus carrers. Aquest art ajuda a donar a conèixer i posar en valor el patrimoni natural i cultural del Geoparc a partir de la creació pictòrica muralista. Us animem a visitar-los!

Murals Isona_Geoparc Orígens_portada_CAT

Isona i Conca Dellà (2021-2022)

L’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà ha engegat un projecte d’art mural en el que han col·laborat artistes vinculats al municipi i també a la comarca del Pallars Jussà. La promoció de les seves obres és un valor afegit i, a la vegada, de suport a la creació artística local.

A la guia, promoguda des del Geoparc, es pot trobar informació dels diferents artistes, així com la descripció de cadascun dels murals. Cada creació consta d’una explicació feta pel mateix artista, on es descriu la tècnica usada, què ha inspirat l’autor/a i quins elements patrimonials s’hi poden observar.

Salàs de Pallars (2022)

El Tracte: mural pintat per l’artista anglès, resident al Pallars Jussà, Peter Alan Hull que explica les fases en què es desenvolupava el tracte de compra-venda d’animals de peu rodó a la Fira de Salàs.

També s’il·lustra la Diada de Rememoració de la Fira i la reconversió d’algunes eres en espais gastronòmics i culturals.

Talarn (2020)

Geoparc Orígens: mural on es mostra l’excepcional patrimoni natural i cultural de Talarn. En els detalls, a dalt: el cel fosc, i d’esquerra a dreta: font de Talarn, de Jordi Beltran; perfil del poble de Talarn, de Peter Alan Hull; titanosaure, d’Elzeline Van der Hoek; i el Dr. Pearson amb la Central hidroelèctrica de Talarn, d’Eva Canyadas.

La proposta d’aquest mural va ser una iniciativa popular. El Geoparc Orígens va participar en el seu finançament.

Palau de Noguera (2020)

Palatium: mural de l’artista Peter Alan Hull on plasma diversos episodis històrics de la població de Palau de Noguera, al municipi de Tremp, on entre el 1162 i el 1851 hi van habitar membres de l’Ordre de Sant Joan de Jerusalem.

El mural, pintat a les parets de cooperativa de Sant Antolí, és una iniciativa de l’Associació Palatium, que treballa per recuperar el patrimoni històric del poble.

Exposicions

Exposició de gran format “El Geoparc Mundial UNESCO Orígens i els Objectius de Desenvolupament Sostenible” (2019 – )

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són el model per aconseguir un futur millor i més sostenible per a tots.

Són 17 els ODS que guien la implementació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, aprovada el 2015.

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO contribueixen a assolir els ODS i se centren bàsicament en 8, que són els que estan més directament relacionats amb els valors i la missió dels Geoparcs.

1-100mod

Exposició de gran format “On les Pedres parlen” (2015-2019)

Podeu visitar l’exposició de gran format On les pedres parlen situada a la plaça de la Creu de Tremp i que consta de 9 plafons amb imatges del nostre àmbit. Si voleu el tríptic que us ajuda a fer-la autoguiada el podeu trobar a l’Epicentre de Tremp o al centre de suport territorial de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya als Pirineus.

També us podeu descarregar el tríptic on hi trobareu 9 propostes de rutes relacionades amb les imatges de l’exposició.

201_expo dinos

Dinosaures de Catalunya: un segle de descobertes (2016-2018)

Amb motiu del centenari de la primera troballa de restes de dinosaure a Catalunya, l’Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec, l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i el Museu de la Conca Dellà han dissenyat una exposició itinerant que s’ha presentat el 10 de juny de 2016 a l’Ajuntament de Talarn. L’exposició recull les principals troballes paleontològiques dels darrers anys i posa de relleu l’excepcional registre fòssil català en fòssils de dinosaures.

Comments are closed.