Rutes seleccionades

Les Georutes

Les georutes són una xarxa de vuit itineraris que permeten visitar els enclavaments geològics més singulars del Geoparc Orígens i entendre com es van originar, així com el seu significat i importància i la seva vinculació amb la resta de patrimonis natural i cultural.

Georuta 1: Els últims dinosaures d’Europa 

Recorregut per fer a peu i en cotxe que enllaça diferents punts d’interès geològic i paleontològic. El punt neuràlgic d’aquest ruta és Isona. En aquesta localitat es troba el Museu de la Conca Dellà des d’on ofereixen tot un seguit d’activitats. Des d’aquest punt ens podrem desplaçar-nos a altres punts de la georuta:

Isona – Estanys de Basturs: 5,5 km per realitzar en cotxe. Un cop hi arribem s’hi pot fer un itinerari circular a peu d’1 km de distància – desnivell acumulat 7 m – dificultat molt fàcil.

Isona – Orcau: 9,1 km per realitzar en cotxe.  Un cop hi hem arribat, podem accedir al jaciment de petjades de dinosaure d’1km anada i tornada – desnivell acumulat 30 m – dificultat molt fàcil.

Isona – La Posa: 4,4 km per realitzar en cotxe. Un cop allà es pot visitar a peu el jaciment de la Posa, una explanada amb uns rastres curiosos, t’atreveixes a descobrir què són? Distància del recorregut 0,5 km anada i tornada – desnivell acumulat 16 m – dificultat fàcil

Isona – Coll de Comiols: 11,6 km per realitzar en cotxe. Vistes panoràmiques de tota la Conca, per deixar volar la nostra imaginació i traslladar-nos un indret tropical per on es passejaven els dinosaures.

Georuta 2: Collegats viu i respira

Ruta circular a peu que permet meravellar-se de la immensitat del congost de Collegats i les seves llegendes. Es troba situada entres les localitats de la Pobla de Segur i Gerri de la Sal. Aquesta ruta es fa a peu i hi ha dues opcions:

Collegats_Rocs_Queralt_2014.10_12
 • Opció 1: Ruta circular que inicia i acaba a la Font de la Figuereta i passa per la Cova de la Serpent i el monestir troglodític de Sant Pere de les Maleses. Distància de 8,88km –  desnivell acumulat de 338 m – dificultat moderada
 • Opció 2: Ruta des de la Font de la Figuereta a les Morreres per l’antiga carretera i des d’on es podrà contemplar el Barranc de l’Infern i l’Argenteria, formació geològica d’una bellesa extraordinària, sobretot quan es gela a l’hivern. Distància anada i tornada de 8,18 km – desnivell acumulat de 50 m. – dificultat fàcil.

Aquesta opció es pot fer tant des de l’aparcament de la Font de la Figuereta com des del que es troba a Morreres.

Georuta 3: Vall Fosca, la vall de l’energia 

La Georuta comença a la Pobla de Segur i acaba a Sallente des d’on es pot agafar el telefèric per accedir a la Georuta 6: El Carrilet.

Aquest itinerari ressegueix la geologia i mineria per la vall del riu Flamisell fins a arribar als estanys glacials de la Vall Fosca. Es passa pel congost d’Erinyà, esculpit pel riu Flamisell. També es passa per la Torre de Capdella on es pot visitar el Museu Hidroelèctric de Capdella i des del qual també s’ofereixen visites guiades a les mines de Castell. El recorregut acaba a la central de Sallente.

 • Modalitat: Amb cotxe
 • Distància: 36 km

Georuta 4: Embassament de Sant Antoni

Ruta a peu o en bicicleta al llarg del llac de Sant Antoni, des d’on es poden contemplar les vistes de Sant Corneli i el Roc de Pessonada.

Aquest itinerari inicia a la localitat de Salàs de Pallars i acaba a l’estació de tren de la Pobla de Segur. La ruta es pot fer en qualsevol dels dos sentits.

 • Modalitat: A peu o en BTT
 • Distància: 6,75 km (només anada) – Possibilitat de fer la tornada amb tren.
 • Dificultat: Fàcil

Més informació

Georuta 5: Mont-rebei

El congost de Mont-rebei constitueix un dels espais naturals més singulars dels Pirineus, tant des del punt de vista paisatgístic com pel seu ric patrimoni natural i cultural. El pas pel congost es fa íntegrament per un camí excavat en la roca, i en alguns punts per túnel, transcorre per un immens tall de parets verticals, que s’obre al sud en un amfiteatre de penya-segats impressionants.

 • Modalitat: A peu
 • Distància: 9,2 km (anada i tornada)
 • Desnivell: 150 m acumulats
 • Dificultat: Moderada

Reserva aparcament

Més informació

Georuta 6: El Carrilet

Es troba a la part nord del Geoparc, en zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. La georuta passa per l’antic carrilet de l’Estany Gento, el qual s’utilitzava per transportar materials per a la construcció de la central hidroelèctrica de Capdella i el sistema de canalitzacions que comuniquen els diversos estanys de la zona. Actualment el seu traçat ha estat habilitat com a via verda i permet realitzar caminades entre paisatges espectaculars, començant i acabant a la part superior del telefèric de la Vall Fosca.

 • Modalitat: A peu
 • Distància: 12,4 km (anada i tornada)
 • Desnivell: 85 m acumulats
 • Dificultat: Moderada

Més informació

Georuta 7: Descoberta de la Coma de Meià

DCIM107GOPRO

Aquest itinerari circular a peu permet gaudir d’unes vistes panoràmiques de la Serra del Montsec i de la Coma de Meià. Passa per diferents punts d’interès geològic, miner, biològic i cultural del municipi de Vilanova de Meià.

 • Modalitat: A peu
 • Distància: 14,3 km (circular)
 • Desnivell: 824 m
 • Dificultat: Molt Exigent

El Cinquè Llac

El Cinquè Llac és una ruta a peu circular en els contraforts dels Pirineus, accessible a una àmplia gamma d’amants de l’aire lliure. És un recorregut de mitja muntanya, dividit en cinc etapes. Un dels valors fonamentals del camí és que la major part de l’itinerari segueix camins de ferradura i camins de muntanya.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El Cinquè Llac ha estat el guanyador en l’apartat de “Naturaleza Nacional” de la XXII edició del Concurs al Millor Producte de Turisme Actiu, organitzat per Fitur amb la col·laboració de la revista Aire Libre.

 • Modalitat: A peu
 • Distància: 102,3 km (5 etapes)
 • Desnivell: 6.495 km acumulats
 • Dificultat: Exigent

Més informació

Comments are closed.

Comments are closed