Xarxa Mundial de Geoparcs

7XARXA MUNDIAL DE GEOPARCS

La Xarxa Mundial de Geoparcs  és una organització internacional, no governamental, sense ànim de lucre que proporciona una plataforma de cooperació entre els Geoparcs. Reuneix agències governamentals, logoGGN_002organitzacions no governamentals , científics i comunitats de tot el món en una associació mundial única i opera d’acord amb els reglaments de la UNESCO.

La xarxa està formada per totes les regions del món i reuneix grups que comparteixen valors comuns, interessos o fons després d’un procés de concepció i de gestió específic. Serveix a més per desenvolupar models de bones pràctiques i establir normes en qualitat per als territoris que integren la conservació del patrimoni geològic en una estratègia per al desenvolupament econòmic sostenible regional.

La Xarxa Mundial de Geoparcs proporciona una plataforma de cooperació i intercanvi entre experts i professionals en matèria de patrimoni geològic a escala mundial. Sota el paraigua de la UNESCO i mitjançant la cooperació amb els socis de la Xarxa Mundial, els espais geològics d’interès guanyen reconeixement a tot el món i les comunitats locals obtenen beneficis a través de l’intercanvi de coneixements i experiències amb altres Geoparcs.

La Xarxa Mundial de Geoparcs opera en estreta sinergia amb altres figures de la UNESCO, com ara els Llocs Patrimoni de la Humanitat (WHS) i la Xarxa Mundial de Reserves de Biosfera (Programa MAB), empreses nacionals i internacionals i organitzacions no governamentals que treballen en la conservació del patrimoni geològic.

003_UNESCO-Global-Geoparks-300x157La col·laboració entre els Geoparcs és una component important de la Xarxa Mundial de Geoparcs Nacionals . La UNESCO anima a qualsevol forma de cooperació , especialment en els camps de l’educació, la gestió , el turisme , el desenvolupament sostenible i  la planificació regional entre els membres de la Xarxa .

Us podeu descarregar les Directrius i criteris per geoparcs nacionals que busquen assistència de la UNESCO a la Xarxa Mundial de Geoparcs.

L’any 2019 la Xarxa Mundial inclou 147 Geoparcs en 41estats membres. Es pot consultar la informació de la Xarxa Mundial de Geoparcs en el següent enllaç.

 

Comments are closed.