15 territoris s’uneixen a la Xarxa mundial de Geoparcs de la UNESCO

El passat 7  de juliol van entrar a formar part de la Xarxa mundial de Geoparcs 15 territoris, després de la fase de candidatura i, aquest any, amb una mica d’endarreriment degut al COVID-19.

Per donar la benvinguda a aquest nous territoris, el 16 de juliol es va celebrar un acte virtual presidit per Nicholas Zouros, president de la Xarxa mundial de Geoparcs, Shamila  Nair-Bedouelle, sotsdirector general de ciències naturals de la UNESCO,   Guy Martini, secretari general de la xarxa mundial de geoparcs i president del Consell Mundial de Geoparcs de la UNESCO.

Les presentacions van ser amenitzades amb actuacions musicals, representant els 4 continents.

Geoparc Mundial de la UNESCO Maestrazgo (Espanya), la província de Terol, inclou 43 municipis amb pobles, llar d’una rica història i celebracions tradicionals. Els dos aspectes geològics més notables són els jaciments de dinosaures del Cretaci-Juràssic a Galve, on es va trobar el primer dinosaure d’Espanya, i la sèrie Mesozoica de l’àrea del Maestrat. Altres indrets destacables són el monument natural de les coves de Cristal, la cova del Recuenco, el Cañizar de l’Olivar.

Geoparc Mundial de la UNESCO Xiangxi (Xina), a l’interior de les muntanyes Wuling a Xiangxi Tujia i Miao (província de Hunan), és testimoni d’una rica història cultural que han donat lloc a costums populars únics. La geologia de la zona registra la formació de la plataforma Iang-Tsé, una conca que ha sofert múltiples etapes d’evolució tectònica. La zona també és coneguda pel seu bosc de pedra vermella, el gran congost de Dehang o la vall de Zuolong.

Geoparc Mundial de la UNESCO The Black Country (Regne Unit), situat al cor d’Anglaterra, presenta una geologia de 428 Ma alhora que és un territori ric en carbó, ferro i pedra calcària, recursos que van situar la regió al centre de la revolució industrial. El Geoparc compta amb diferents geosites, museus amb col·leccions espectaculars, atraccions de visitants a l’aire lliure i molts edificis històrics. 

Geoparc Mundial de la UNESCO Cliffs of Fundy (Canadà), a la zona de Nova Escòcia, presenta una àmplia biodiversitat. El Geoparc compta amb la major colada de lava de la història de la terra, fòssils de dinosaures primitius, vertebrats i altres. Els pobles indígenes de la regió, els mi’kmaq, han viscut a la zona durant milers d’anys, convertint-lo en un dels llocs més antics d’ocupació humana d’Amèrica del Nord.

Yangan-Tau la UNESCO Geoparque global (Federació Russa), situat al districte de Salavat, al nord-est de la República de Bashkortostan, presenta tres grans estructures: la plataforma d’Europa de l’est, la conca dels Urals i la conca d’avantpais i els Urals. Un dels trets geològics més destacats del Geoparc és la muntanya de Yangantau, amb anomalies tèrmiques úniques. També destaquen les coves càrstiques, la font de Kurganzak o les fonts de sofre de Keselyaroyo.

Geoparc Mundial de la UNESCO Toba caldera (Indonèsia), a l’illa de Sumatra, va ser una caldera formada per una erupció del volcà fa 74.000 anys i ara es troba coberta d’aigua, essent el llac volcànic més gran d’Indonèsia. Les roques de la base de la caldera, permetent estudiar els materials que van formar el Mega continent Gondwana. Al Geoparc hi viuen diferents ètnies i compta amb un ric patrimoni cultural que es pot explorar visitant les cases tradicionals i els museus.

Geoparc Mundial de la UNESCO Lauhanvuori-Hämeenkangas (Finlàndia), està format per uns paisatges amb nombroses formacions glacials i de roca mare. S’han trobat els primers signes de pobladors humans a la’cova del llop’, una de les localitzacions més septentrionals de restes de Neandertal. Conserva antigues tradicions com la fabricació de Sahti, l’única cervesa primitiva que sobreviu a l’Europa occidental.

Geoparc Mundial de la UNESCO Hantangang (República de Corea) presenta un paisatge volcànic únic amb profunds congostos, penya-segats i columnes de basalt i cascades formades durant el Quaternari tardà, després de l’erupció de la muntanya Ori, que va desencadenar un flux de lava entre les serres Paral. Posteriorment l’erosió del riu Hantangang ha originat una topografia volcànica única. La seva riquesa cultural inclou el Jeongok-RI, de l’edat de pedra.

Geoparc Mundial de la UNESCO Djerdap (Sèrbia), al nord-est del país, presenta una geologia molt diversa, que remunta a les roques del Proterozoic. Destaca el congost de Djerdap, el més llarg d’Europa,  erosionat pel Danubi i que va deixar un paisatge càrstic amb coves i ponts naturals. Habitat des del Mesolític primerenc, la zona alberga un ric patrimoni cultural amb jaciments prehistòrics, restes romanes, fortaleses medievals, antigues cases tradicionals…. Els pobles estan actualment habitats per serbis i Vlachs, que han creat algunes tradicions mixtes a través dels segles.

Geoparc Mundial de la UNESCO Zhangye (Xina), situat a la província de Gansu, va ser un important municipi en l’antiga ruta de la seda. Els 577 llocs culturals del Geoparc testimonien la història de la ciutat que alberga una sèrie de grups ètnics minoritaris amb diferents cultures i estils de vida. La característica més destacada del Geoparc és la presència de turons de colors com el Danxia. Una altra característica important és l’ofiolita de les nou fonts, un romanent de l’antiga escorça oceànica.

Geoparc Mundial de la UNESCO Discovery (Canadà), situat a Terranova i Labrador, cobreix més de 280 km de costa escarpada amb vistes de coves, arcs i pilars marins. L’àrea es troba dins l’”Avalon terrane” de l’orogenia dels Apalatxes dominada per roques sedimentaries Neoproterozoiques, volcàniques i plutòniques. Amb roques de més de mil milions d’anys d’antiguitat, el Geoparc acull alguns dels jaciments fòssils d’Ediacaran més espectaculars i excepcionalment conservats de la terra.

Geoparc Mundial de la UNESCO Estrela (Portugal), al centre del país, el Geoparc rep el nom de la serralada de Serra Estrela. Durant el Plistocè, un camp de gel es va desenvolupar a la part superior de l’altiplà, creant jaciments glacials com la morrena de Lagoa seca o la vall glacial de Zêzere . També s’hi les columnes de granit de la Cov vão do Boi i Inselberge (turons aïllats o muntanyes que pugen abruptament d’una planura).

Geoparc Mundial de la UNESCO Río Coco (Nicaragua) forma part de la cadena muntanyosa central volcànica amb un paisatge de turons i planes amb petites valls. La topografia de la zona ofereix vistes panoràmiques amb fenòmens tectònics, en un paisatge d’aiguamolls, fonts i boscos. La zona compta amb una rica història, marcada pel patrimoni de Taguzgalpa, amb nombrosos assentaments prehispànics i exemples d’art rupestre i art colonial.

Geoparc Mundial de la UNESCO Granada (Espanya)  conté evidències de la història geològica d’un riu i un llac actius durant el Quaternari. Aquests, van crear un paisatge troglodític únic, amb un tipus singular de cases rupestres tradicionals, habitades des de l’edat mitjana, que ara allotgen allotjaments turístics, centres d’interpretació, etc.  La zona també és coneguda pels seus nombrosos jaciments arqueològics que mostren el ric patrimoni històric, artístic i cultural de la regió.

Geoparc Mundial de la UNESCO Dak Nong (Viet Nam) té un passat geològic que es remunta de 200 a 165 Ma quan la zona formava part de l’antic supercontinent de Gondwana i amb una activitat volcànica recent, de fa poques desenes de milers d’anys. Tot això l’ha dotat de paisatges espectaculars rics en geologia i biodiversitat. Dak Nong va ser habitat originalment per tres pobles indígenes i ara, després d’una afluència d’immigrants a finals dels 70s, s’ha convertit en la llar de més de 40 grups ètnics i un lloc amb una rica diversitat cultural.

Comments are closed.