Investigació científica

Un patrimoni geològic, paleontològic i històric únic, que ens permet reconstruir l’origen de la Terra.

Al Geoparc mundial de la UNESCO Orígens tenim una gran quantitat de Llocs d’Interès Geològic.

En aquests punts, reconeguts internacionalment per la riquesa del seu patrimoni, institucions i equips de científics de tot el món realitzen les seves investigacions en l’àmbit de les Ciències de la Terra.

Què investiguem al Geoparc?

Geologia

El Geoparc presenta un registre geològic de més de 500 milions d’anys d’història.

Els moviments tectònics, juntament amb altres fenòmens geològics i climàtics, han anat donant forma al nostre territori al llarg de milions d’anys.

Les falles, plecs, encavalcaments, la disposició de les roques i l’estructura de les serralades ens permeten estudiar aquesta història i reconstruir la formació dels Pirineus.

Vilanoveta. Classe de Geologia a l'aire lliure.
Estudiants en una campanya d'excavació arqueològica a Orcau.

Paleontologia

Els nostres jaciments arqueològics han proporcionat fòssils de les primeres plantes amb flor del planeta, d’insectes, d’invertebrats marins, d’amfibis, de petits rèptils i de dinosaures.

La riquesa d’aquestes restes ens ha permès descobrir espècies de sauròpode, hadrosaure, teròpode i ornitòpode, així com tortugues i cocodrils.

Per això, els jaciments de la Conca de Tremp i Coll de Nargó són el jaciment d’ous de dinosaure més important d’Europa i un referent a nivell mundial.

Mineria

Tot i que ara ja és inactiva, la mineria ha estat una de les principals activitats socioeconòmiques del territori al llarg de la història.

L’obtenció i processament de calç, ciment, metalls i urani ens permet conèixer com aprofitaven els recursos naturals els nostres avantpassats, i això és el que investiguem a les mines del Geoparc.

També s’investiga l’aprofitament de recursos hídrics a les centrals hidroelèctriques de Capdella, Talarn i Camarasa, les primeres en existir a Catalunya.

Mines de Castell. Sortides del material miner.
Persona a l'entrada de la Cova del Tabac amb vistes a l'exterior.  Foto Jordi Colom

Coves i carst

Barrancs, congostos, fonts naturals, cascades i coves. Al Geoparc trobem nombroses formacions càrstiques originades per l’acció de l’aigua i la dissolució de roques.

Totes aquestes formacions formen part del nostre patrimoni subterrani, on espeleòlegs i escaladors de tot el món hi duen a terme les seves activitats i recerques.

Espais naturals

Als Espais Naturals Protegits del Geoparc s’investiguen l’evolució d’espècies animals i ecosistemes, la flora, la migració d’aus aquàtiques i la formació i evolució de fenòmens geològics, entre d’altres.

Un dels més destacats és la Reserva Nacional de Caça de Boumort, creada amb la finalitat de protegir, fomentar i aprofitar les espècies animals en estat salvatge i de preservar els seus ecosistemes.

També forma part del Geoparc la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i disposem d’espais en custòdia per part de Gratitud Pallars.

Primer pla d'un voltor a la serra de Boumort.
Excavació del Institut Català de Paleontologia Humana i Evolució Social (IPHES). Jaciment de la Cova dels Tritons.

Cultura

Jaciments prehistòrics, conjunts megalítics, restes romanes, arquitectura medieval i modernista, memòria històrica… El patrimoni cultural del Geoparc és molt divers i ens permet estudiar l’evolució de la vida humana des dels seus inicis.

També s’investiguen i es divulga la importància dels mites, llegendes, tradicions i oficis que han acompanyat als nostres avantpassats.

A més a més, el nostre cel nocturn està certificat com a Reserva Starlight i és objecte d’investigació constant sobre els orígens i evolució de l’univers.

El resultat de les nostres investigacions

Com a Geoparc mundial de la UNESCO, col·laborem amb universitats i instituts de recerca per investigar en diversos punts del territori. Els resultats d’aquests estudis ens ajuden a conèixer els processos que han format la Terra i l’evolució dels éssers que l’habiten.

Recerques

Investiguem com van viure els últims dinosaures d’Europa, la formació dels Pirineus, l’aprofitament dels recursos, la reproducció d’escenaris geològics i l’ocupació humana d’aquest territori des de fa 200.000 anys.

També la diversitat de processos geològics, de climes i l’activitat biològica, inclosa la humana.

Pla d’ajuts a la recerca

Com a Geoparc, oferim una ajuda per fomentar la recerca científica al territori.

Valorem tots els camps relacionats amb la Geologia, Paleontologia, Ecologia, biodiversitat, Humanitats, Astronomia, patrimoni cultural (inclou immaterial) i temàtiques relacionades amb desenvolupament sostenible.

Publicacions

Al Geoparc treballem diàriament en la redacció i divulgació d’articles, tesis, llibres i mapes. A més a més, a la nostra seu científica situada al Centre de Suport Territorial Pirineus de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya disposem d’una àmplia biblioteca on es pot consultar la bibliografia relacionada amb el territori.

Protocol de Bones Pràctiques

Per a garantir l’òptima conservació del patrimoni i seguretat per les persones, cal que estudiants i científics seguiu les indicacions del protocol. També us agraïm que complimenteu els següents formularis en les vostres sortides de camp.

El futur de la divulgació científica

GEOPARC ORÍGENS VIRTUALIS MUSEUM és el projecte que neix de l’objectiu de fer accessibles els resultats de les nostres investigacions científiques a la societat.

Per a fer-ho, estem recopilant, digitalitzant i produint contingut audiovisual en Realitat Virtual en base a totes les nostres investigacions.

Gràcies a aquesta gran base de dades digital podrem crear material educatiu, divulgar coneixement científic i equipar les rutes del Geoparc amb punts de Realitat Virtual.

Projecte Vigeocult. Persones provant les ulleres de realitat virtual.