El Geoparc Orígens celebra el Dia de la Terra

Els Geoparcs Mundials de la UNESCO celebren el Dia de la Terra que aquest any arriba al seu 50è aniversari.

El 22 d’abril se celebra el Dia de la Mare Terra i el Geoparc Orígens participa en aquesta celebració que reivindica seguir mantenint cura del nostre planeta. Enguany la celebració estava prevista de fer-se a la Tremoluga de Naens, al municipi de Sentarada, amb una jornada lúdica i de conscienciació de LandArt.

La Tremoluga de Naens és un petit santuari de naturalesa que forma part de les microreserves del projecte Gratitud Pallars.

 

 

 

 

 

 

 

 

Història del Dia de la Terra

La seva celebració va començar l’any 1970, quan 20 milions d’americans es van manifestar per protestar sobre les problemàtiques ambientals i per exigir unes noves formes de fer per garantir el futur del planeta terra.

Les protestes del 22 d’abril de 1970 van donar veu a una emergent consciència ambiental i va ser una resposta en massa i unificada a una crisi ambiental deguda a problemàtiques com els vessaments de petroli, l’smog, els abocadors tòxics incontrolats o l’extinció d’espècies. Un altre antecedent va ser la publicació, el 1962, del best seller de Rachel Carson “Primavera silenciosa” que, entre altres temàtiques, denunciava l’ús del pesticida DTT i els seus efectes nocius als ecosistemes.

A partir del primer Dia de la Terra es va iniciar una onada d’accions entre les quals va suposar la creació de l’Agència de Protecció Ambiental (EPA).

El dia de la Terra de l’any 1990, va donar un gran impuls als esforços de reciclatge a tot el món i va ajudar a obrir el camí per a la cimera de la Terra de 1992 de Nacions Unides a Rio de Janeiro. L’any 2000 es va enviar un missatge clar i contundent als líders mundial sobre la demanda de la ciutadania del món per prendre accions sobre l’escalfament global. Més endavant, a l’any 2010 es va arribar en un moment de repte per combatre a tota una comunitat reticent a l’existència del canvi climàtic i el 2016, les Nacions Unides va triar el Dia de la Terra per signar l’històric Acord de París sobre el canvi climàtic.

Actualment es continua celebrant el Dia de la Terra amb gran rellevància internacional i és un recordatori de l’inici del moviment ambiental als anys 70s.

 

Comments are closed.