Els raiers, candidatura per ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO

Les dues associacions de raiers de Catalunya, la de Ribera del Segre i la de la Noguera Pallaresa, que es troben precisament al Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec,  a la província de Lleida,  donaran suport a una candidatura europea perquè el seu ofici sigui declarat Patrimoni Inmaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Segons ha explicat el president de l’Associació de Raiers de la Ribera del Segre, Aleix Ferrer, les bases d’aquesta candidatura internacional es debaten el dissabte 10 d’agost a Àustria, el mateix dia en què se celebra la XXX Baixada dels Raiers a Coll de Nargó (Lleida).

Així mateix, el president de l’Associació Internacional de Raiers, Àngel Portet, comenta que “hem aprofitat la diada anual, que enguany coincideix amb la trobada internacional, per a posicionar la candidatura”. Portet afirma que “en aquests moments estan demanant molts suports  institucionals interns i externs”, de manera que esperen que en la reunió de la UNESCO que se celebri d’aquí a dos anys acabi amb el reconeixement.

Les dues associacions catalanes estan treballant perquè totes les organitzacions que defensen aquest ofici a tot Espanya puguin sumar forces en una candidatura estatal conjunta:  “Creiem que ha de declarar Patrimoni de la Humanitat perquè no s’oblidi aquest antic ofici, per honorar als nostres avantpassats”, ha explicat Ferrer.

Tot i que la Baixada que se celebra periòdicament a Coll de Nargó respon al fet que era el principal nucli de raiers de Catalunya, actualment les baixades amb les seves basses són “una festa consolidada” en diversos llocs d’Europa.

 

 

 

30 anys de Raiers a Coll de Nargó

Quatre raiers i una raiera han baixat aquest dissabte el riu Segre a la 30 Baixada de Raiers de Coll de Nargó, en una edició en la qual han participat una vintena de persones.

Al voltant de 300 persones han presenciat el descens dels ‘raiers’ pel riu, després de la qual cosa s’ha celebrat un esmorzar popular a la plaça de l’Ajuntament.

Les basses que s’han utilitzat s’han construït al llarg d’aquesta setmana per a ser utilitzades en la Baixada, que acaba amb la tradicional ofrena floral a la dona del ‘raier’.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UNESCO al territori lleidatà

Aquesta candidatura pot sumar un altre distintiu de qualitat al territori del Lleida, on recentment s’ha declarat el Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec per la seva geologia de rellevància internacional. Aquesta recinte figura de la UNESCO té la finalitat d’estimular la econòmica local usant els vincles entre el patrimoni geològic i la resta de patrimonis culturals i naturals del territori.

Així mateix, hi ha altres figures UNESCO com és Patrimoni Cultural on, en aquest mateix territori, destaquen l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani llevantí amb dos representacions territorials: l’home de Sant Gervàs, a la zona de La Terreta (municipi de Tremp) i les pintures de la Cova del Tabac (municipi de Camarasa). A més existeix, com Patrimoni Immaterial, la dieta mediterrània, els castellers o els fallis. I finalment, afavorit per la UNESCO, està la figura Starlight com a reconeixement de la gran preservació del cel fosc.

 

 

Comments are closed.