Estratègies de protecció del Geoparc amb els Mossos d’Esquadra

Els responsables del Geoparc Orígens han mantingut durant les darreres setmanes diverses reunions amb els Mossos d’Esquadra amb l’objectiu de garantir la conservació i protecció d’aquest territori declarat Geoparc Mundial per la UNESCO l’any 2018.

Així, s’han fixat les estratègies de protecció de l’espai i de coordinació contra l’espoli geològic, paleontològic i arqueològic. En concret, les trobades han servit per ubicar els jaciments amb més perill de ser espoliats, s’han establert les mesures de protecció que es duran a terme i s’han acabat d’establir els nous punts rellevants de patrullatge, que se sumen als que ja es tenien planificats.

A les trobades hi ha participat el coordinador científic del Geoparc, els responsables policials de l’ABP Pallars, de les unitats de medi ambient de Ponent i del Pirineu i la Unitat Central de Patrimoni Històric dels Mossos.

Des dels Mossos recorden que les activitats d’espoliació d’aquests indrets poden comportar responsabilitats administratives i també penals, segons el cas, i demanen que si el visitant fa una troballa arqueològica o paleontològica, cal que ho comuniqui al mateix Geoparc o al cos policial.

El Geoparc Orígens consta de 2.000 quilòmetres quadrats de gran riquesa natural i paisatgística. S’estén per diversos municipis del Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Noguera i Alt Urgell i donada la seva rellevància rep la visita d’experts i aficionats de la resta del món. Aquests paratges permeten explicar la història de la zona des de fa més de 500 milions d’anys.

Comments are closed.