- Un grup de 17 de voluntaris han participat en la neteja de dos vehicles abandonats a la Muntanya de Sant Alís.
- Han estat retirats aproximadament 1 tona i mitja de residus.
Aquest dissabte 19 d’octubre el Geoparc mundial de la UNESCO Orígens ha celebrat la 7ª edició del dia Internacional de la Neteja. Aquest esdeveniment ha estat possible gràcies a la Societat Amics de la Muntanya, l’Ateneu del Pallars, la Federació Catalana d’Espeleologia i Mountain Wilderness amb el suport dels Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya i l’ajuntament d’Àger.
Els participants han contribuït a la neteja de dos vehicles abandonats al Montsec d’Ares. A les 10 del matí el coordinador científic del Geoparc, Xavi Mir va presentar la geologia de la zona i es va poder gaudir d’un petit obsequi de la Societat Amics de la Muntanya. Un cop al cim de Sant Alís, un grup de 17 voluntaris van fer tasques de neteja i de recuperació del medi. Es van fer dos grups de treball, el primer, coordinat per l’Ateneu del Pallars, es va concentrar en desballestar un SEAT 127 mentre que el grup format per Agents Rurals de Muntanya i tècnics de la Federació Catalana d’Espeleologia, van realitzar un descens fins a un Jeep Ebro Comando seguint una línia de vida de 200 metres de cordes en vertical del qual van poder ensacar un 75%. La jornada va concloure a les 18:00 amb totes les deixalles ensacades i llestes per la seva retirada en helicòpter pel Grup d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya. Es calcula que s’han recollit aproximadament 1 tona i mitja de residus, ferralla, pneumàtics, envasos i runa entre d’altres.
Aquesta iniciativa s’emmarca en la celebració del dia Internacional de la Neteja (International Cleanup Day, 20 Setembre 2024) proposat per l’Organització de les Nacions Unides com una acció ambiental per reduir la contaminació i conscienciar la població de la necessitat de preservar els ecosistemes. A més, aquesta acció de voluntariat promou les pràctiques sostenibles de gestió de residus al territori i fomenta la cooperació entre les comunitats.
______________________________________________________________________
El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens és el segon territori català amb aquesta designació, després de Catalunya Central. Va ser designat com a Geoparc el 17 d’abril del 2018 quan va a entrar a formar part de la Xarxa mundial de Geoparcs de la UNESCO. Es tracta d’un territori de poc més de 2.000 km², integrat per 19 municipis i dos consells comarcals de 4 comarques lleidatanes: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell.
Els Geoparcs Mundials de la UNESCO celebren anualment el Dia Internacional de la Neteja (International Cleanup Day), el tercer dissabte de Setembre. Des del 2008 es convoca una acció social a nivell mundial on milers de voluntaris participen en iniciatives adreçades a combatre la mala gestió de residus.
Els Geoparcs mundials de la UNESCO
Els Geoparcs mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 213 Geoparcs en 48 països diferents.
_______________________________________________________________________________
Contacte per més informació
Guillem Puras – Coordinador del Geoparc mundial UNESCO Orígens. – 973 651 088
Jordi Pascual – President de la SAM – sam.tremp@gmail.com