El Geoparc Orígens celebra seva primera revalidació amb targeta verda

  • La targeta verda és un reconeixement per la feina feta i garanteix el manteniment de la designació de Geoparc mundial de la UNESCO durant quatre anys més.
  • Coll de Nargó, amb les restes dels últims dinosaures d’Europa, és l’escenari escollit per celebrar el quart aniversari del Geoparc i anunciar el resultat de la revalidació.
  • Els 19 municipis que formen part del Geoparc Orígens celebren la revalidació tot penjant pancartes amb el logo del Geoparc i de la UNESCO.

Coll de Nargó, 9 d’abril del 2022.- Avui s’ha celebrat el quart aniversari del Geoparc Orígens i s’ha anunciat el resultat de la seva primera revalidació.

Els Geoparcs mundials de la UNESCO son figures de desenvolupament local sostenible d’alta qualitat que passen processos de revalidació quadriennals. Després de quatre anys, aquest territori lleidatà situat a la zona dels Pirineus, ha anat desenvolupant els eixos principals dels geoparcs: conservació i recerca; educació i divulgació, i desenvolupament sostenible en benefici de la població local.

La UNESCO, en aquesta primera revalidació, ha valorat molt positivament els progressos fets al Geoparc Orígens i el revalida amb una targeta verda. Aquest resultat garanteix el manteniment d’aquesta designació de la UNESCO durant quatre anys més.

La UNESCO ha fet arribar el seu veredicte al Geoparc amb algunes recomanacions de millora que ha de complir en els propers 4 anys com son incrementar la visibilitat del Geoparc dins el propi territori, augmentar el nombre d’entitats col·laboradores del Geoparc, reforçar l’estratègia turística, i millorar i consolidar el finançament del Geoparc.

Segons Maria Pilar Cases, presidenta del Geoparc Orígens, “Aquesta renovació és un premi per al territori i la gent que hi viu, i reconeix la feina ben feta. Ens reafirma en la línia de treball que portem i ens empeny a aconseguir majors reptes que permetin la transformació del territori.”

Coll de Nargó ha estat la seu que ha acollit la celebració del quart aniversari i on s’ha fet públic també el resultat de la revalidació. Un dels destacats del municipi és el patrimoni paleontològic. Coll de Nargó destaca per tenir restes de fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció. En concret, s’hi ha trobat una de les postes d’ous més grans d’Europa de titanosaure que ara mateix es pot visitar a Dinosfera. Per aquest motiu, durant la Jornada s’ha visitat aquest centre i el Mirador del Cretaci de la mà d’experts. L’acte ha finalitzat amb una degustació de ceba de Coll de Nargó, varietat local que s’està recuperant.

Segons Martí Riera, alcalde del municipi de Coll de Nargó, “Formar part del Geoparc és una gran oportunitat que ens permet donar a conèixer el nostre patrimoni amb tot el potencial que això suposa en la lluita pel desenvolupament sostenible de les nostres poblacions i contra el despoblament del territori.”

Complementant aquest acte, i per visibilitzar la continuïtat del Geoparc dins la Xarxa mundial de la UNESCO a la població local, tots els 19 municipi que formen part d’aquest territori, lluiran una pancarta amb els logos del Geoparc i de la UNESCO.

Comments are closed.