El Geoparc Orígens participa a les Olímpiades de Geologia de la província de Lleida.

El divendres 4 de març de 2022 s’han celebrat les 13nes Olimpíades de Geologia de Catalunya, promogudes per la “Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT)” juntament amb la “Sociedad Geológica de España (SGE)”.


Aquest any la prova ha tornat a realitzar-se de forma presencial després que l’any passat va haver de fer-se amb els participants connectats des dels seus respectius instituts. Així, en aquesta edició tots els participants han realitzat la prova de manera simultània en alguna de les seus de Barcelona (Universitat de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona i Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa), Lleida (Universitat de Lleida), Girona (Universitat de Girona) i Tarragona (Universitat Rovira i Virgili). Enguany la suma d’alumnes inscrits ha estat de 441 estudiants, majoritàriament de 1r i 2n de Batxillerat procedents de 46 centres d’arreu del territori català. En el cas de Lleida hi ha hagut 63 participants de 7 centres.


La prova té una part teòrica que consisteix en un qüestionari de coneixements generals de geologia i que es respon de forma individual. A continuació es realitza la part pràctica que consisteix en identificar mostres de fòssils, roques i minerals i completar informació de mapes, blocs diagrama i talls geològics.

Un cop realitzades les proves, mentre els organitzadors de cada seu corregien el test i la prova pràctica, els participants i els seus professors han assistit a una conferència retransmesa online a totes les seus titulada L’erupció volcànica de Cumbre Vieja (La Palma), a càrrec de la vulcanòloga i divulgadora Olaya Dorado.

Desprès de la conferència s’han donat a conèixer els noms dels guanyadors/es els quals han rebut com a obsequi un exemplar de l’Atles de Geologia de Catalunya cedit per l’Institut Geològic i Cartogràfic de Catalunya , una sortida al Geoparc de la Catalunya Central el proper 12 de març com a sessió de preparació a la fase nacional de les olimpíades que se celebraran a Almeria i 6 entrades per visitar diferents espais i museus del Geoparc Orígens. A banda d’això el primer classificat a la URV, UB i UdG rebran un premi de matrícula gratuïta per al primer any al grau universitari que desitgin de les corresponents universitats.

El proper 26 de març els guanyadors de cada seu participaran a la fase nacional de les Olimpíades de la Geologia que se celebrarà a Almería i els guanyadors de la fase nacional configuraran l’equip estatal que competirà a l’Olimpíada Internacional de Ciències de la Terra (IESO 2022) que tindrà lloc de forma online però s’agruparan els representants espanyols a Girona a finals d’agost.

Comments are closed.