![Estanys de Basturs. Persones al mirador de l'Estany Gran. Foto Oriol Clavera](https://www.geoparcorigens.cat/wp-content/uploads/Estanys-de-Basturs-©Oriol-Clavera.jpg)
en cotxe
Els últims dinosaures d’Europa
La ruta
Aquesta georuta és una combinació de recorreguts que es poden fer partint de la localitat d‘Isona. Combina trajectes en vehicle amb petits itineraris a peu.
La ruta transcorre pel que abans era una zona costanera en un ambient tropical i paratges de vegetació exuberant. En aquells moments els rius i les marees contemplaven el pas majestuós d’uns grans vertebrats. Aquest territori conserva un dels conjunts de jaciments paleontològics de dinosaures més importants d’Europa. S’hi han descobert ossos, ous i petjades dels darrers dinosaures que van habitar aquest continent poc abans de la seva extinció, ara fa uns 66 milions d’anys. Aquests imponents gegants són els protagonistes d’aquest viatge. Un altre atractiu és la magnífica panoràmica dels Pirineus que es pot contemplar des del mirador de Comiols.
Aquest emplaçament permet entendre per què la riquesa paleontològica d’aquesta zona està estretament lligada a l’evolució del paisatge durant la formació dels Pirineus. La georuta dels últims dinosaures d’Europa apropa el visitant a altres elements d’interès, com ara la zona humida dels estanys de Basturs, els castells medievals de Llordà i Orcau o pobles plens d’autenticitat.
Imprescindibles de la ruta
- Museu Conca Dellà: Situat a Isona, està dedicat als dinosaures i al llegat romà.
- Petjades de titanosaure d’Orcau: Jaciment de sauròpodes (dinosaures) al qual s’accedeix per un antic camí de ferradura. Visites lliures o guiades.
- Petjades d’hadrosaure de Basturs: Visites guiades des del museu de la Conca Dellà.
- Barranc de la Posa-Isona: La geologia ha creat en aquest indret un paisatge singular i misteriós, una esplanada amb marques fòssils… Cal visitar-lo per descobrir-ho.
- Estany de Basturs: Espai natural de gran singularitat ecològica amb formacions geològiques úniques a Europa.
- Castell de Llordà
- Aeso: Vesitigis arqueològics de la ciutat romana (Isona)
- Esglèsia de Santa Maria de Covet: La portalada d’aquest temple del segle XII es considera un conjunt excepcional d’escultura romànica a Catalunya.
- Abella de la Conca: Poble de gran bellesa esculpit a la roca al peu d’un penya-segat i en una zona de gran riquesa geològica.
Opcions
1. Estanys de Basturs
2. Jaciment de petjades de titanosaure
3. Castell d’Orcau
4. La Posa
5. Coll de Comiols
Pots trobar aquesta ruta a la pàgina
de la Guía turística del Geoparc Orígens