La visita dels avaluadors de la UNESCO al Geoparc Orígens finalitza amb bones sensacions

  • Dos avaluadors de la UNESCO s’han desplaçat al Geoparc Orígens durant 5 dies per valorar els progressos fets en els últims anys.
  • El distintiu de Geoparc mundial de la UNESCO és de qualitat i de gran exigència, requerint revalidacions cada 4 anys.

La setmana passada dos avaluadors de la UNESCO van estar durant 5 dies al Geoparc Orígens. Aquesta visita forma part del procés de revalidació que inclou diferents fases. En primer lloc es preparar una sèrie de documentació que és enviada a la UNESCO. En segon lloc es realitza una missió de camp per dos avaluadors per a certificar que els progressos duts a terme pel Geoparc mundial de la UNESCO són adequats. Aquesta missió de camp acaba amb la redacció d’un informe que és enviat al Consell de Geoparcs Mundials de la UNESCO i que és tractat a la reunió anual. En aquesta tercera fase és on decideix la continuïtat del Geoparc amb una “targeta verda”, amb la necessitat de millores urgents amb una “targeta groga” o revocant la designació amb una “targeta vermella”.

Visita al PGOM de Tremp amb la participació de la Presidenta del Geoparc, Maria Pilar Cases i el Diputat i Vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica, Carles Gibert.
Entrevista amb empresa col·laboradora del Geoparc i els Mossos d’Esquadra com a agents implicats en les mesures de geoconservació del territori (Argenteria, Baix Pallars).

La visita de revalidació al Geoparc Orígens ha resultat amb tres dies i mig de camp i un dia de reunions de despatx on s’ha valorat la qualitat del territori, així com els avanços dels últims 4 anys. Durant aquesta intensa setmana els avaluadors s’han entrevistat amb més de 50 agents clau del territori, fent un tastet dels diferents projectes i accions que s’han dut a terme en el període 2017-2020 en termes de conservació, recerca, educació i divulgació, desenvolupament sostenible. D’entre les visites es destaquen les entrevistes amb els agents de la seguretat, Mossos d’Esquadra i Agents Rurals, la visita a l’escola Valldeflors i l’Institut de Tremp i les visites als nous panells i les millores en equipaments com el PGOM a Tremp, l’estació de la Pobla de Segur, el Museu de Gerri de la Sal, les noves construccions com el Museu d’Isona i la Conca Dellà i el centre d’interpretació del Montsec de Meià a Vilanova de Meià. Alhora han realitzat entrevistes amb empreses col·laboradores del sector turístic, agroalimentari i artesanal.

Visita als alumnes de l’escola Valldeflors de Tremp, participants d’un dels projectes educatius del Geoparc.
Visita a un dels plafons divulgatius del Geoparc al davant de les Botigues Museu de Salàs de Pallars.

Les sensacions de la visita són positives però cal ser prudents i esperar a l’informe final i la decisió del Consell de Geoparcs Mundials de la UNESCO que es preveu que sigui a finals d’any.

Comments are closed.