Nova edicició del Geolodía a la zona nord del Geoparc

Geolodía Lleida 2018: La Vall Fosca, la vall de l’energia

El Geolodía és una jornada de divulgació que pretén apropar la geologia i la professió de geòleg a la societat. Es va iniciar el  2005 a la província de Terol i, a partir del 2010, es va convertir en un esdeveniment d’àmbit nacional que se celebra simultàniament a totes les províncies.Consisteix en una excursió de camp gratuïta, guiada per geòlogues i geòlegs, i oberta a tot tipus de públic que permet apreciar la geodiversitat del territori amb ulls de geòleg.

Enguany el Geolodía a la província de Lleida es realitzarà el dia 12 de maig per una de les georutes promocionades pel Geoparc i que porta per nom “Vall Fosca, la vall de l’energia”. Està localitzada a la part més septentrional del territori Geoparc i va des de La Pobla de Segur i fins a Sallente, incloent part de la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Durant el recorregut es poden observar una successió de roques que, de sud a nord, van de més joves a més antigues i que permet efectuar un salt en el temps de més de 500 milions d’anys. Aquesta ruta enllaça amb antigues explotacions mineres i l’aprofitament hidroelèctric, inclou no només la geologia sinó aspectes relacionats amb l’aprofitament de recursos per part de l’home.

 

Per al Geolodía s’han seleccionat tres parades principals:

  • Congost d’Erinyà que permet narrar el context geològic de formació d’aquesta zona i els primers assentaments a la Cova de les Llenes.
  • Mines de Castell on es compartirà la història de l’antiga explotació d’urani.
  • Sallente des d’on s’explicarà la formació glaciar de la Vall, l’aprofitament de l’aigua de la Vall com a energia elèctrica i els allaus com a risc geològic.

Ja estan obertes les inscripcions que són de caire obligatori. 

El Geolodía de Lleida està organitzat pel projecte Geoparc i pel Centre de Suport Territorial dels Pirineus del ICGC de Tremp, conjuntament amb el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu. Enguany també compta amb la participació de l’Ajuntament de la Torre de Capdella, el Museu Hidroelèctric de Capdella i els guies voluntaris.

Aquesta activitat és una iniciativa recolzada per la Sociedad Geológica de España (SGE), la Asociación Española para la Enseñanza de las Ciencias de la Tierra (AEPECT) i el Instituto Geológico y Minero de España (IGME).

Comments are closed.