Quatre escoles investiguen patrimoni del Geoparc amb el programa educatiu Investiga.edu

  • Investiga.edu és un programa d’innovació educativa que es desenvolupa a les escoles del Geoparc Orígens i el seu entorn
  • Aquest és el tercer any del programa Investiga.edu on els alumnes investiguen i aprenen sobre patrimoni d’interès de l’entorn de les escoles

El programa Investiga.edu es basa en el disseny i realització de projectes de recerca escolar al voltant de patrimonis com la geologia, la paleontologia i l’arqueologia.

En aquest tercer any de projecte participen 12 centres, 4 situats dins el Geoparc Orígens o que treballen patrimoni d’aquest territori UNESCO: l’escola Miret i Sans d’Organyà, l’escola Sant Climent de Coll de Nargó, l’escola Dosrius de Camarasa i l’escola Raiers de la Pobla de Segur. Els seus alumnes investiguen restes arqueològiques i paleontològiques que es localitzen dins de l’entorn del Geoparc. Així, per exemple, l’escola d’Organyà centra la seva recerca en jaciments com els dinosaures de Coll de Nargó, i l’escola de Coll de Nargó, en el jaciment arqueològic de la Senyora de les Muntanyes de Montanissell. Tots dos centres formen part de la seu del Campus d’Arqueologia de la Universitat Autònoma de Barcelona a Coll de Nargó. Per altra banda, l’alumnat de cicle superior de l’escola Dosrius treballa les icnites de Santa Maria de Meià de Camarasa, i l’escola Raiers, la cova de les Llenes, al terme municipal de Conca de Dalt.

El programa educatiu d’investigació que treballen des de les aules consisteix en 3 fases: una primera fase inicial on es fan preguntes del propi jaciment a partir de rèpliques de restes arqueològiques o imatges del jaciment; la segona, on es realitzen tallers específics per respondre aquestes preguntes; i la tercera, és la fase de difusió dels resultats de la seva recerca.

Aquest programa incorpora també, gràcies a la col·laboració del Geoparc Orígens, intercanvis entre centres educatius. En aquest sentit, el passat octubre l’escola de Camarasa va desplaçar-se a Tremp per visitar l’escola Valldeflors i conèixer els seus projectes, a més de visitar l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc. També, el proper 25 de maig, dins de les activitats de la Setmana dels Geoparcs Europeus, està previst un intercanvi entre les escoles de Coll de Nargó i Organyà a Dinosfera, per compartir els seus projectes d’investigació. El programa educatiu Investiga.edu està impulsat pel Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona i compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) del Ministerio de Ciencia e Innovación.

Comments are closed.