Museus i centres

Al Geoparc Orígens hi pots trobar una xarxa de museus i centres d’interpretació  que et permetran descobrir la riquesa patrimonial d’aquest territori.

Et convidem a que els visitis!

Epicentre. Centre de visitants del Geoparc

Des de l’Epicentre. Centre de Visitants del Geoparc t’informaran de totes les activitats que pots fer al Geoparc. Alhora és un espai on s’expliquen els valors del patrimoni cultural i natural del Geoparc Orígens: geologia, dinosaures, cel fosc, voltors, cultura i històries.


Passeig del Vall, 13. Tremp
Tel.: +34 973 653 470
epicentre@pallarsjussa.cat

Els darrers dinosaures d’Europa

Algunes restes fòssils i l’explicació de com vivien els últims dinosaures abans de la seva extinció fa uns 66 milions d’anys, les pots trobar al Museu de la Conca Dellà a Isona. A ttravés d’aquest museu es pot visitar un fòssil espectacular: un coll de titanosaure de més de 5 metres de longitud.

Aquest  museu forma part de la xarxa Dinosaures dels Pirineus juntament amb l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, Dinosfera a Coll de Nargó, amb els ous de dinosaure com a principal atractiu i el Centre d’interpretació del Montsec de Meià a Vilanova de Meià, on hi ha exposada una col·lecció local de fòssils del Cretaci Inferior, de fa uns 130 milions d’anys.

El cel fosc

pam_logo-01

Per gaudir d’aquest paradís d’estrelles i entendre com a partir del Big Bang es desencadena la vida, és imprescindible visitar els equipaments astronòmics ubicats a la serra del Montsec:

El Parc Astronòmic del Montsec (PAM),  situat a Àger, és un equipament divulgatiu, educatiu i de recerca que compta amb tres espais principals d’activats. En primer lloc la zona d’exposicions amb les Sales Univers i Starlight, el Parc de Telescopis i finalment el planetari 3D que rep el nom de l’Ull del Montsec. Aquest és un equipament amb multimèdia amb una cúpula de 12 metres de diàmetre on es poden realitzar projeccions, i a més és l’únic planetari del món que pot moure la seva cúpula per mostrar al visitant el cel real, el cel Starlight del Montsec. El PAM-COU realitza visites públiques tant de dia com de nit, així com un ventall d’activitats orientades a escoles.

El segon element és l’Observatori del Montsec (OdM) situat al municipi de Sant Esteve de la Sarga i dedicat a la recerca i la formació universitària en l’àmbit de l’astronomia i l’astrofísica. Aquest centre compta amb un edifici d’observació, un edifici de serveis i una cúpula que conté el Telescopi Joan Oró, el més gran i tecnològicament avançat de Catalunya. A més de la recerca científica, al llarg de l’any programen diverses visites guiades per donar a conèixer la seva tasca al públic general.

Cal destacar que 9 municipis estan certificats com destí turístic starlight i com reserva starlight, figures d’excel·lència avalades per la UNESCO.

El llegat humà

Al Geoparc es poden seguir els rastres dels primers pobladors humans amb experiències i visites a la Cova del Tabac o la Roca dels Bous  que ofereix el centre d’interpretació Espai Orígens a Camarasa.

S’hi promou la investigació i s’hi duu a terme la divulgació del patrimoni arqueològic.

Realitza visites guiades així com activitats al Parc Arqueològic de Sant Llorens de Montgai (tallers experimentals, conferències i exposicions temporals). La proposta està dirigida a un ampli ventall de públic i adequada a totes les edats.

Avançant en el temps, apareix el llegat romà de l’antiga AESO (actual Isona) que va ser una de les ciutats més importants per a la romanització de la Catalunya interior, visitable a través del Museu de la Conca Dellà a Isona.

A partir d’aquí, el visitant es pot endinsar en l’època medieval per reviure la història de comtes i comtesses, de lluites i vassallatges, amb visites guiades a castells com els de Mur, Llordà i Àger.

Saltant de l’Edat Mitjana a l’època contemporània s’aterra a les Botigues Museu de Salàs. La nostàlgia espera el visitant darrere el taulell d’aquest museu que recupera la vida dels comerços en els pobles dels Pirineus catalans, recorre la història dels béns de consum quotidià i de la publicitat i el packaging nacional al llarg d’un segle, entre el 1870 i el 1970.

Finalment, proposem la visita al Conjunt Modernista Casa Mauri (1903-1907) a través de l’Estació d’Esports i Natura al Pirineu de la Pobla de Segur que és alhora un punt d’informació turística.

Aprofitament de recursos

sal

La mineria va ser un actor econòmic de gran rellevància en aquest territori i encara avui es conserven les empremtes d’aquest passat productiu lligat als recursos naturals. A Gerri de la Sal es pot descobrir com es produeix la sal al museu de la Casa de la Sal i veure algunes de les antigues salines.

També parla de la importància de la sal per al poble de Gerri i explica la història i evolució dels salins al llarg del temps i de la memòria oral dels antics saliners.

Pots veure vídeo informatiu.

A més a Gerri de la Sal pots visitar el seu Monestir, molt vinculat a la producció de sal.

museuCapdella

També es poden visitar les Mines de Castell, a través del Museu Hidroelèctric de Capdella, l’explotació promoguda pel dictador Francisco Franco per extreure urani i construir una bomba nuclear, un projecte que finalment no va resultar rendible.

A principis del segle XX, la indústria catalana es veia ofegada per la manca de carbó i calia trobar una nova energia que assegurés la seva continuïtat. La força dels rius dels Pirineus va ser la solució. Al territori del Geoparc s’hi van construir diverses centrals hidroelèctriques que van portar la llum a tot Catalunya. Actualment es poden visitar les de la Torre de Capdella (Museu Hidroelèctric de Capdella) i Talarn (La Central).

Gaudir de la natura

Casal dels Voltors, a la Torre de Tamúrcia, a La Terreta és un punt d’informació turística i un centre d’interpretació de les aus carronyaires dels Pirineus. Es troba ubicat dins la La Ruta de La Vall dels Votors, un itinerari circular de 31 km que es pot fer en BTT o en cotxe.

La Masieta de Mont-rebei al municipi de Sant Esteve de la Sarga és un espai que et donarà la benvinguda quan visitis el Congost de Mont-rebei, un dels més espectaculars de Catalunya.

Coneix els museus a través del quadernet del Geoparc

llibre-geoparc

Quadernets del projecte Geoparc (6-12 anys) – en català

Amb l’eslògan “Atreveix-te a descobrir el projecte Geoparc Conca de Tremp – Montsec” aquests fulletons t’ajudaran a recórrer  i conèixer la història i l’evolució de la vida del nostre territori d’una manera divertida. “Per Saber-ne més” et podràs adreçar als diferents equipaments on trobaràs informació detallada de les temàtiques que s’hi tracten: natura, hidroelèctriques, castells medievals, prehistòria, fòssils de caragolines i dinosaures, la formació de la Terra i de l’Univers.

Quadernet (primera edició) per ser descarregat i imprès a doble cara (A4 i després doblar)

Quadernet (segona edició)

Comments are closed.