Raiers, patrimoni Immaterial de la Humanitat

Les dues tradicions raieres de Catalunya i que es troben al Geoparc mundial de la UNESCO Orígens han estat anomenades Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Així ho va decidir la Unesco durant la 17a sessió del Comitè Intergovernamental per a la Salvaguarda del patrimoni celebrada a Rabat (Marroc) el dia 1 de desembre de 2022.

La candidatura es va presentar de forma conjunta amb diferents països Espanya, Alemanya, Àustria, República Txeca, Letònia i Polònia, país que la va encapçalar.

L’ofici de Raiers arreu del món, que es coneix des de l’edat mitjana, es basava en la relació entre persones i la natura. El comitè considera que els raiers fomenten la cohesió i la col·laboració social entre les comunitats de participants. També destaca la importància de la fusta com a matèria primera i els seus usos sostenible que lliga amb la protecció de l’aigua i els sistemes ecològics.

També s’ha valorat que els coneixements que l’envoltaven, com l’estil de vida que duien els raiers durant mesos o les tècniques per a construir rais han anat passant de generació en generació a través de l’oral i també de campus, escoltes juvenils, festivals i tallers arreu del món. I finalment, es destaquen els esforços passats i actuals de les associacions raieres per garantir la seva viabilitat.

Se sumen així, dues designacions més de la UNESCO al territori.

Raiers de Coll de Nargó
Raiers de la Noguera Pallaresa

Les entitats que mantenen viva aquesta tradició, realitzen els seus actes de celebració.

D’una banda, l’Associació dels Raiers de la Noguera Pallaresa celebrarà la declaració en un acte conjunt amb l’Ajuntament de la Pobla de Segur el dissabte dia 3 de desembre al nou espai del Museu dels Raiers de la Pobla. L’acte central serà una xerrada tertúlia en directe amb connexions amb Rabat (Marroc) i convidats en diferit de membres d’associacions de raiers d’arreu del món.

D’altra banda, des de l’Associació de Raiers de Nargó amb col·laboració amb l’Ajuntament de Coll de Nargó, inaugura un nou monument en homenatge a tots els avantpassats que es van dedicar al transport fluvial de fusta. Aquest acte es realitzarà el diumenge 4 de desembre, a les 12 del migdia al costat de l’església romànica de Sant Climent.

Comments are closed.