Noves troballes de fòssils de dinosaure al Geoparc Mundial UNESCO

En el transcurs del mes de juliol el Museu de la Conca Dellà i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont han realitzat les seves campanyes anuals d’excavacions a Isona i Tremp, territori Geoparc Mundial UNESCO, en el marc dels projectes de recerca sobre els dinosaures que van poblar la regió fa 70 milions d’anys.

Les investigacions, en les quals hi ha participat estudiants universitaris i voluntaris, s’han realitzat al nou jaciment de Les Gavarres i al clàssic jaciment d’Orcau-2.

A la primera localitat els paleontòlegs han estat excavant durant dies per extreure alguns ossos fòssils completament inèdits i sorprenents. Crida l’atenció l’extracció d’una costella cervical completa de més de 2 metres de longitud. En vida de l’animal, aquest element es trobava adosat a la part inferior de les vèrtebres cervicals dels dinosaures de coll llarg. Aquests animals, anomenats titanosaures, són ben coneguts a la regió ja sigui mitjançant restes fòssils d’ossos, petjades o ous. La longitud tan sorprenent de la costella en qüestió dóna una idea de les dimensions del coll d’aquest dinosaure. Del mateix individu es va recuperar una ulna (l’equivalent al cúbit humà), un os de l’avantbraç que, en correspondència amb la costella, indica un animal de més de 20 metres de longitud.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Complementàriament, els paleontòlegs van revisitar el jaciment d’icnites de dinosaure d’Orcau-2. Aquest jaciment, descobert el 1984 i amb un gran nombre de petjades de titanosaures, havia estat netejat i acondicionat fa uns anys pel personal del Museu de la Conca Dellà. Enguany, s’ha netejat de nou i com a novetat s’ha documentat tota la superfície inclinada que les conté. S’ha fet mitjançat un dron, que ha pres imatges que serviran als investigadors per crear un model 3D d’aquest patrimoni únic. Amb aquest model es podrà divulgar millor el contingut fòssil de la localitat a tots els visitants del Museu i a més, s’ampliaran els coneixements científics sobre com caminaven els titanosaures. L’ús el dron en jaciments paleontològics és una novetat pels investigadors que volen experimentar així com les noves tecnologies ajuden a documentar les restes fòssils i avançar en els seus estudis.

Comments are closed.