Tercera edició del Curs de Paleontologia de la Universitat d’estiu a Tremp

Del 26 al 28 de juliol s’ha realitzat al Geoparc Mundial UNESCO Conca de Tremp-Montsec la tercera edició d’un seguit de cursos de paleontologia en el marc de la Universitat d’estiu de la Universitat de Lleida promogut per l’Ajuntament de Tremp, qui organitza cursos d’estiu centrats en les Ciències de la Terra des de fa més de 11 anys, amb l’objectiu de divulgar el patrimoni natural i la riquesa geològica del territori. El curs també compta amb la col·laboració amb l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

Enguany,el curs portava per nom “El Paleogen pirinenc i l’origen dels primats” i tractava d’aquesta època geològica de després de l’extinció dels dinosaures i com van començar a regnar i evolucionar els mamífers. En concret el curs va posar èmfasis als primers primats, dels quals al Geoparc hi ha jaciments de gran importància a la zona de Sossís (Conca de Dalt) i a la Vall d’Àger, els quals ajuden a complementar la riquesa i la història de la vida de la Terra en aquest territori.

El curs, on van assistir unes 20 persones, va comptar amb la participació de diferents doctors de l’Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont.

La part teòrica es va dur a terme al CST Pirineus del ICGC, la seu científica del Geoparc on va tenir lloc també la xerrada inaugural, oberta a tots els públics amb el nom “D’on venim? Què és l’evolució i com funciona?” a càrrec de la Dra. Judit Marigó.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durant el curs es van fer diferents visites de camp a diversos indrets com els jaciments de Sossís on s’hi han definit diferents noves espècies de primats i on es va comptar també amb  el suport dels veïns del municipi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Com a part pràctica, els participants alhora, van poder participar en el procés de rentat al Parc de Bombers de Tremp i de triatge de sediments al Museu de la Conca Dellà, que és el procés habitual que segueixen els paleontòlegs en la seva cerca de fòssils de primats, els quals majoritàriament són dents de mides molt reduïdes.

 

Comments are closed.