Trobada territorial del Col·legi de Geòlegs de Catalunya al Geoparc

Dissabte 10 de novembre es va celebrar la trobada territorial del COLGEOCAT a les comarques de Lleida, havent escollit el territori del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp – Moontsec com a àmbit de la sortida.

La jornada ha comptat amb Gonzalo Rivas, geòleg de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), i Director Científic del Geoparc, com a guia i amfitrió.
Amb 20 assistents entre col·legiats i acompanyants, vam gaudir de la visita a alguns dels indrets més significatius del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec amb les didàctiques explicacions del Gonzalo.

El recorregut es va iniciar de bon matí al Port de Comiols, on es va fer una explicació del context geològic d’aquesta zona del Pirineu, destacant les diferents unitats visibles des d’aquest excel·lent mirador, una de les portes d’entrada al Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec, que abastaven des dels relleus carbonatats de la Serra de Carreu a tots els materials cenozoics de la conca d’Isona.

Un cop finalitzada aquesta introducció ens vam adreçar a Isona per visitar el Museu de la Conca Dellà, on a més de referents a la història de la població, l’antiga Aeso romana, vam contemplar una interessant col·lecció d’exemplars fòssils trobats a la comarca, incloent-hi nius amb ous de dinosaure, i reproduccions a escala real d’algun d’aquests exemplars.

El recorregut es va complementar amb la visita a les instal·lacions on s’està restaurant un fòssil excepcional com és el coll de Titanosaure, que amb més de 5 metres de llargada és un registre excepcional d’aquesta espècie, que va ser present a la zona al final del Cretaci.

 

 

Un cop feta la part més “urbana” de la visita ens vam adreçar a visitar el jaciment paleontològic d’Orcau-2. Aquest jaciment, que es troba en materials del Maastrichtià superior, és a dir cap al final del Mesozoic, inclou com a elements d’interès més destacats les restes d’icnites de titanosaures (sauròpodes), que es troben marcades en estrats calcaris formats a partir d’ambients lacustres (lagoons) de llacs de poca profunditat.

El context paleogeogràfic del jaciment es va completar abastament per part del Gonzalo, un ambient d’estuari situat estratigràficament a la base de la Formació Tremp, formada majoritàriament per dipòsits lacustres, fluvials i de plana deltaica, majoritàriament materials vermells terrígens, on destaquen aquestes calcàries grises lacustres.
Després d’aquesta visita es va fer el dinar de la trobada, on es va poder gaudir de la cuina de la zona i que un cop va finalitzar, va donar pas a la darrera parada que, des de la terrassa del mateix lloc del dinar, ha posat punt final a la visita quan ja es feia fosc.
Aquesta darrera parada va permetre completar el context geològic de la zona, amb el rerefons del pantà de Terradets, observant-se des dels relleus calcaris de la Serra del Montsec al sud, fins a les calcàries paleocenes de Llimiana i enllaçant amb els amplis afloraments de la Conca de Tremp al nord visitats al matí.
Aquest tall estructural es va complementar amb explicacions de geologia aplicada al territori, especialment amb la problemàtica del rebliment del pantà de Terradets amb sediments dels vessants del seu entorn, els recents problemes amb esllavissades i despreniments, l’afectació d’infraestructures com la línia de ferrocarril de la Pobla de Segur, etc.

Finalment, una mica de debat obert sobre ordenació del territori i geologia, completat amb tot un seguit d’anècdotes, van posar fi a una fantàstica jornada de divulgació geològica.

Comments are closed.