VI edició del camp de treball internacional Reading life in the rocks al Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec

Un total de 15 joves d’entre 18 i 23 anys i de 10 països diferents han realitzat tasques de manteniment del patrimoni cultural, natural i paisatgístic de la zona durant quinze dies.

El municipi de Talarn (Pallars Jussà) va acollir entre el 5 i el 19 d’agost la sisena edició del camp de treball internacional Reading life in the rocks, que organitza la Direcció General de Joventut i gestiona la Coordinadora Rural de Catalunya (CRUC), amb la col·laboració del Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp – Montsec, els ajuntaments de Talarn, de Salàs de Pallars, de Tremp i el Consell Comarcal del Pallars Jussà.

Participants del Camp de Treball al camí que va de Tremp a Claret.

Aquest any les tasques del Camp de Treball han estat vinculades a la restauració de camins vers al patrimoni cultural ja que justament és l’Any Europeu del Patrimoni Cultural. En aquest sentit, els joves han dut a terme actuacions de manteniment en tres indrets de la zona del Geoparc que han estat tutelades per membres de la brigada i/o voluntaris experts de cada municipi:

  • Recuperació i neteja dels voltants del conjunt eremític de Sant Cebrià (Salàs de Pallars).
  • Recuperació de l’entorn de les arcades de pedra que sustenten el camí de la Ruqueta i manteniment dels voltants de la Font Nova (Talarn).
  • Millora del camí per accedir a peu des de Tremp fins a l’ermita de Santa Helena de Claret, punt d’interès paisatgístic des d’on es pot observar tota la Conca de Tremp.

Els joves van ser rebuts pels representants de cada una de les institucions implicades que van donar la benvinguda a aquesta nova edició. Complementàriament, des del Geoparc Mundial de la UNESCO es va realitzar una explicació sobre aquesta important distinció que s’ha adquirit recentment i una explicació geològica a camp per destacar els trets més distintius d’aquest ric patrimoni.

Finalment, a banda de participar en aquestes tasques, els joves tindran l’oportunitat de conèixer altres parts del territori amb tot un ventall d’activitats lúdiques que ha organitzat l’Ajuntament de Talarn, com la visita a l’Epicentre, el centre de visitants del Geoparc, a les Botigues Museu de Salàs de Pallars i a la Central hidroelèctrica de Talarn i als actes culturals de la Festa Major de Talarn, entre altres.

Explicació geològica a Talarn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geocaching per fomentar la descoberta

Els participants també han col·locat un geocaché a cada una de les zones treballades, per tal de donar a conèixer la feina feta i l’ampli patrimoni cultural i paisatgístic que trobem a la zona, mitjançant el Geocaching. Aquest és un joc d’aventura a l’aire lliure que ajudarà a donar a conèixer els diferents indrets del Geoparc on han estat treballant els joves i que són tant Patrimoni Cultural com Natural i Paisatgístic del Geoparc.

La idea principal del Geocaching és trobar els recipients amagats a l’aire lliure (geocachés), i després compartir les teves experiències en línia. Per fer-ho, cal utilitzar un GPS o un dispositiu amb GPS incorporat, com pot ser un telèfon mòbil.

S’hi juga a tot el món i és una manera diferent de descobrir nous indrets i passar una bona estona.

 

Un any més la divulgació com a bandera del territori

Reading life in the rocks és un camp de treball que es va iniciar l’any 2013. Els joves, durant aquests anys, han anat realitzant tasques a diferents indrets del Geoparc.

Aquest camp de treball permet incidir en la conservació i divulgació del ric patrimoni de l’àmbit del ja declarat Geoparc Mundial de la UNESCO Conca de Tremp-Montsec. Justament amb la voluntat de difondre les particularitats de tot el territori del Geoparc, es preveu que el camp de treball internacional es pugui dur a terme en altres municipis en pròximes edicions.

Comments are closed.