El Geoparc mundial UNESCO Orígens inaugura la seva nova oficina tècnica

  • Un nou espai per visibilitzar el Geoparc i apropar al territori la tasca de conservació, educació, divulgació del patrimoni i de foment del desenvolupament sostenible que es duu a terme.
  • Les obres de remodelació s’han fet seguint criteris d’eficiència energètica.

Aquest matí ha quedat oficialment inaugurada la nova oficina tècnica el Geoparc Mundial UNESCO Orígens, situada a Tremp. L’acte ha estat presidit pel President de la Diputació de Lleida, Sr. Joan Talarn, i per la presidenta del Geoparc, Sra. Maria Pilar Cases, que han descobert una placa commemorativa de la jornada.

Inauguració oficina Geoparc

A la inauguració també hi han assistit els representants dels municipis i dels consells comarcals que conformen el Geoparc Orígens, així com altres autoritats, i entitats i agents locals que col·laboren amb el Geoparc en la seva tasca de conservació, educació, divulgació del patrimoni i de foment del desenvolupament sostenible.

L’objectiu d’aquesta nova seu, situada a peu de carrer al casc antic de Tremp, és fer més visible i proper el Geoparc a la població local. Anteriorment l’oficina tècnica del Geoparc estava ubicada dins l’edifici de l’Ajuntament de Tremp i es va decidir traslladar l’oficina tècnica a l’actual emplaçament del Carrer Soldevila per tal d’evitar confusions, ja que el Geoparc Orígens està gestionat per una associació constituïda per 19 municipis i dos Consells Comarcals.

En aquesta línia, el president de la Diputació de Lleida, ha manifestat: “Som una Terra Viva, orgullosa dels seus orígens i de les seves tradicions, que volem cultivar al temps que ens actualitzem als temps de la digitalització, perquè el secret està en posar al dia allò que ens és natural sense renunciar al nostre llegat, el que ens explica en la nostra globalitat. D’aquí la importància de l’aposta del Geoparc Orígens, en la qual la Diputació no podia faltar per a garantir la digitalització de la gestió turística, donar suport a una plataforma de comercialització per venda online de productes locals, realitzar estudis paisatgístics i dels espais agraris i la recreació digital del viatge al passat que aquest espai garanteix als visitants.”

Rehabilitació amb criteris d’eficiència energètica

La nova oficina ocupa els baixos de l’antiga Casa Potau, un emblemàtic edifici catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, que ha suposat una reducció del 95% de les taxes urbanes. La rehabilitació del local s’ha fet conservant l’estructura original de pilars de pedra i de bigues de fusta, que s’han deixat al descobert, tot i mantenint un espai diàfan que afavoreix el treball col·laboratiu, un dels pilars de la filosofia dels geoparcs.

Albert Altisent, arquitecte tècnic responsable de les obres de remodelació, ha explicat les millores d’eficiència energètica que s’han dut a terme per condicionar l’espai: per una banda, s’han aïllat el paviment, les parets i el sostre, i s’han millorat els tancaments amb vidres de doble laminat i cambra d’aire interior; i per l’altra, s’ha instal·lat un aparell d’aerotèrmia així com un sistema de ventilació amb recuperador de calor. Com a resultat d’aquestes millores s’ha passat d’una classificació energètica G a C, i pel que fa a emissions CO2 de F a la B.

Tal i com ha comentat la presidenta del Geoparc, encara falten alguns mobles i electrodomèstics, ja que l’adequació de l’espai es va fent de manera progressiva en funció del pressupost de què es disposa cada any.

Aquestes obres de remodelació han estat finançades pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat i les quotes del socis, els municipis i consells comarcals que formen el Geoparc. No obstant, cal remarcar que la Diputació de Lleida ha estat l’administració que ha col·laborat amb el Geoparc Orígens des dels seus inicis, donant suport des de la creació de la candidatura.

Comments are closed.